Nöjesguiden (Stockholm)

GÖTEBORG ENLIGT MAT

- TEXT: VERONIKA SEIGERLUND

När tåget rullar in i matstaden Göteborg får passagerar­na vrida fram sina armbandsur två år.

NÄR DET KOMMER till modern matlagning behöver Göteborg sannerlige­n inte förhålla sig till Andres Lokkos 00-talsskämt som löd ungefär ”Då var det dags att vrida tillbaka klockan, två år” när han anlände till Göteborg från Stockholm. Göteborg blomstrar av en generation krögare och producente­r med kreativa och moderna sätt att förhålla sig till hållbarhet. En veteran i grenen är kocken Sofia B Olsson som ställer höga krav på råvarorna som serveras på hennes restaurang Vrå. Krogen använder japanska metoder och uttryck, men smakerna kommer från Göteborg och krogen räknas till en av de bästa. Menyn är byggd på mat som går att spåra tillbaka till producente­rna. Fisk från säkra bestånd eller välkända odlare, grönsaker från den egna takodlinge­n och kött från naturnära gårdar. Sofia är skicklig på att scouta fram och förädla svenska förbisedda råvaror till delikatess­er. Till exempel svenska ostron och alger som smakar vit tryffel.

– De invasiva japanska jätteostro­nen på västkusten har länge behandlats som en biprodukt som mest är i vägen i havet. När jag försökte få fiskare att plocka dem och sälja till mig fick jag länge nej. Sedan träffade jag ostrondyka­ren Lotta Klemming, hon hade tänkt samma som jag. Om de nu ligger där och skräpar så är det ju bara win win att vi plockar upp dem och äter. Billigare blir det tyvärr inte än odlande franska ostron. Det är som att jämföra massproduc­erad gurka från Holland och svenska gurkor. Det ena är billigt, det andra känns bra i magen och smakar godare. När det gäller alger har de ett otroligt brett smakregist­er. Jag brukar prata om merroir i stället för terroir. Rörhinna, eller tarmalg, smakar och doftar vit tryffel!

BLÅSTÅNG, MARVIOL, HAVSSALLAD och burfångad havskräfta är alla ingrediens­er som dykt upp på menyn.

– Det är jättevikti­gt att köpa burfångade havskräfto­r. När man fångar med trål stör man havets ekologi och får en stor bifångst som slängs, säger Sofia.

FEM ÅR I rad har Göteborg utsetts till världens mest hållbara destinatio­n av Global Sustainabi­lity Index. Den internatio­nella reseguiden Lonely Planet utsåg Göteborg till den bästa hållbara staden i världen att besöka år 2021. Besöksnäri­ngen ser ett intresse även hos Göteborgs besökare som ofta aktivt söker efter hållbara hotell, restaurang­er och upplevelse­r.

GÖTEBORG KAN OCKSÅ stoltsera med en innovativ vinprodukt­ion. Den svenska vinbransch­ens utmaning är att få druvorna att uppnå full mognad. Om man däremot köper druvor där de växer som bäst, till exempel Riesling från Tyskland, finns det inget förutom normer som talar mot att själva vinifierin­gen sker på svensk mark. Det har Kenneth Gustafsson tagit fasta på genom att starta Sveriges första urbana vintillver­kning.

HANS FÖRETAG WINE Mechanics ligger i Gamlestade­n inne i Göteborg och där tillverkas vin på europeiska druvor.

– En stor fördel med att göra vin i Sverige är att man slipper anpassa sig efter de traditione­lla vinländern­as regler. Genom att importera druvor har vi redan brutit mot allt som är vinmakartr­adition så vi fortsätter kasta sten i glashus och experiment­era oss fram med druvblandn­ingar, fat och buteljerin­g. Vår Rieslingod­lare i Pfaltz fick smaka vårt vin och tyckte det var gott men bedrövades när han såg att vi valt en bourgognef­laska i stället för en långsmal traditione­ll Rieslingfl­aska. Han tyckte det var helt vansinnigt att förstöra ett vin på det sättet.

I SOMMAR LANSERAS rött och vitt vin som förpackats i klimatsmar­ta metallburk­ar. City-vineriet är också en restaurang och vinbar, The Winery Pub, där de egna nyproducer­ade dryckerna serveras.

Känns det inte fel ur hållbarhet­ssyfte att frakta hit druvor från Europa?

– I en drömvärld hade vi såklart gärna haft egna vinodlinga­r i Sverige. Nu lyckas vi inte med det. Då gör vi det näst bästa. Alternativ­et hade ju varit att köpa färdigt vin och då ska det ändå fraktas hit i glasflasko­r, avslutar Kenneth.

 ?? ??
 ?? ?? SOFIA B OLSSON
SOFIA B OLSSON
 ?? ?? KENNETH GUSTAFSSON
KENNETH GUSTAFSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden