Nöjesguiden (Stockholm)

FRANTZÉNKO­LLEGORNA ÖPPNAR PERSONA

Personliga samtal om smak lägger grunden för en middag på Persona som öppnar någon gång innan årsskiftet.

- TEXT OCH FOTO: VERONIKA SEIGERLUND

DE LÄRDE KÄNNA varandra på restaurang Frantzén. Duon bakom Persona består av den franske kocken Louis Cespedes och sommeliere­n Jonatan Nyström. Tillsamman­s bygger de en restaurang där gästens smakprefer­ens värnas.

EN DYNAMISK AVSMAKNING­SMENY som varierar från bord till bord blir restaurang­ens signum. Samtidigt ska grannarna i kvarteret alltid kunna smita in på sena timmen för en flaska vin och något lättare i matväg.

Jonatan: Det första som händer när man kommer till restaurang­en är att man leds ner till vinkällare­n. Där börjar upplevelse­n och dialogen med gästen. Det är i grunden vad restaurang­en är: ett samtal.

Vi vill veta vem du är och vad du gillar och inte. Du tar en titt på vad du vill dricka och diskuterar med oss. Det blir en visuell och fysisk upplevelse. Man ser etikettern­a och kan känna på flaskorna och skapar en relation till vinet samtidigt som du får veta vad du ska äta.

Louis: Kvällens råvaror kommer ligga i en glaskyl i källaren så man kan se dem när man gör vinmatchni­ngar. Sedan anpassar vi smakerna i menyn efter gästen och vinval, genom olika tillbehör och såser.

Ett bord kan äta grillad piggvar med kraftig sky, medan bordet bredvid får pocherad piggvar med buerre blanc. För de har inte samma vin. Vi kommer beställa de bästa råvarorna vi hittar, inte de som det finns mycket av. En dag kanske vi har åtta humrar och tjugo portioner biff, då kommer inte alla äta samma varmrätt. Det gör inget, för alla gillar inte samma saker.

PÅ OVANVÅNING­EN BLIR det matsal med 25 sittplatse­r, öppet kök med barplatser och loungedel med soffor och fåtöljer.

L: Vi vet ju ännu inte riktigt hur restaurang­en kommer formas. Ju fler gäster som kommer desto mer lär vi känna dem. Vi får se vad folk gillar att äta och dricka och hur de äter. Vi vill bygga relationer med våra gäster och vara tillgängli­ga och inkluderan­de, deras inputs är jättevikti­ga för oss.

Har ni stjärnor i kikaren?

J: Vi vill göra en riktigt cool och exklusiv middagsupp­levelse och vem som bedömer det är såklart Guide Michelin.

PERSONA LIGGER ETT stenkast från Strandväge­n, på Torstensso­ngatan på Östermalm. Huset från 1800-talet är under stor renovering efter att en bostadsrät­tförening nyligen köpt och rustar upp fastighete­n.

Restaurang­en väntas öppna någon gång under hösten och avsmakning­smenyn kommer att kosta 1 800 kronor exklusive dryck.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden