Nöjesguiden (Stockholm)

HON SKA TA RICHE TILL SÖDERMALM

Här är allt du behöver veta om Svenska Brasserier­s kommande satsning Riche Fenix.

- TEXT: PELLE TAMLEHT FOTO: CHRISTOPHE­R HUNT

I HÖST ÖPPNAR Riche Fenix på Götgatan 40, och i bräschen för satsningen går Matilda Jackson som idag jobbar som restaurang­chef på Riche.

MATILDA ÄR UPPVUXEN i Stockholms restaurang­värld och som dotter till PG Nilsson, grundare av Svenska Brasserier, har hon stor erfarenhet av koncernen. Riche Fenix blir emellertid hennes första egna koncept med permanent adress. Det råkar också vara Svenska Brasserier­s första öppning på Södermalm.

– Att öppna en restaurang och bar på Söder är något jag drömt om att göra länge. Riche Fenix blir ett färgstarkt och lekfullt koncept som jag är oerhört stolt över. Jag och mitt team har tillåtit oss att sväva fritt och skapat något som vi själva verkligen tror på och tycker om, säger Matilda Jackson.

MED SIG HAR hon bland annat kökschefen William Carlström som senast kommer från enstjärnig­a Aira. Han har tidigare också arbetat på ställen som Kong Hans Kaelder, Punk Royale, Operakälla­ren och Främmat.

NAMNET RICHE FENIX är inspirerat av det historiska apotek som har legat på adressen sedan början av 1800-talet. Därefter huserade Fenix bar och restaurang i lokalen med start under åttiotalet. Släktskape­t med Riche på Birger Jarlsgatan kommer att återspegla­s i detaljerna, men Riche Fenix ambition är att addera en lekfullhet som utmanar det konvention­ella.

På vilket sätt ska ni göra det?

– Det är en stor fråga. Ganska mycket detaljer kommer att vara annorlunda gentemot Riche. Menyn kommer att vara annorlunda då det är mer av en bar än en klassisk matsal, vilket i sig gör att det upplevs som mer lekfullt och spontant. Inredninge­n kommer heller inte att se likadan ut och jag skulle nog egentligen säga att det är mer i känslan än i de konkreta detaljerna som släktskape­t finns. Samtidigt så bor jag precis som många andra i teamet mer eller mindre på Riche idag, så visst kommer man att känna igen vissa drag.

Ni behöver dock inte ta hänsyn till ett hundraårig­t arv.

– Nej så är det absolut. Här har vi chansen att öppna Riche såsom vi kanske skulle ha gjort om vi öppnat Riche idag.

PRECIS SOM DE andra restaurang­erna i gruppen berättar Matilda att såväl konsten som musiken kommer att få ta stor plats.

– Det är en del av kärnan i vår verksamhet, att kulturen får synas och höras.

Du bor själv här på Södermalm. Kommer ni att ta hänsyn till vilken stadsdel ni öppnar i och södermalmi­fiera något?

– Jag skulle inte svara rakt ja på den frågan. När jag har tänkt på vad Riche Fenix ska vara för något har jag inte utgått ifrån var vi öppnar rent geografisk­t och tänkt att det ska passa in just här. Jag har snarare gått till min egen känsla.

Och det här blir din första egna permanenta restaurang, på vilket sätt kommer det att märkas?

– Du menar hur det kommer att märkas att det inte är min pappa som driver den? Det går faktiskt lite som en röd tråd genom det här projektet att en generation gör plats för nästa, och det gäller inte bara mig utan flera av mina medarbetar­e.

På tal om din pappa har du även relativt nyligen tagit över som styrelseor­dförande för moderbolag­et Sturehof AB. Var det självklart för dig att gå i din pappas fotspår?

– Det var det faktiskt inte. Jag är uppväxt i restaurang­branschen under tiden min pappa drev Tranan och brukade sova under bord 15. Mitt första jobb var som matsalsnis­se på Sturehof och jag tyckte direkt om det. Men samtidigt har det varit väldigt viktigt för mig att jag ska brinna för det jag gör hundraproc­entigt och för att komma dit har jag unnat mig själv att göra lite andra grejer. Jag pluggade bland annat på Handels och gick den vägen ett tag. Sen vid 25 fick jag någon form av livskris och då hamnade jag på Riche.

Du är inte den enda med livskris som har hamnat på Riche.

– Nej, så är det verkligen. Men det har jag inte ångrat en dag. Nu kan jag ärligt säga att jag kommer att göra det här tills jag dör.

Hur mycket business och hur mycket pleasure blir det när man både sitter i ledningen och befinner sig på golvet som du gör?

– Mitt jobb är alltid pleasure, även om det såklart blir lite mer business i styrelseru­mmet. Men brinner man för något fullt ut så blir det en del av ens liv.

Samtliga era ställen byggs till väldigt stor del av deras stammisar. Vilka ser du helst parkerade i baren på Riche Fenix?

– Det viktigaste för oss med alla våra ställen är att det blir en massa olika typer av människor som tycker om det vi gör. Jag hoppas verkligen att det här stället också ska kunna locka ett blandat klientel. Ska man definiera personen som går hit skulle jag inte göra det utifrån ålder, vad man jobbar med eller var man bor. Snarare att personen som står där ska tycka att ett krogbesök är mycket mer än mat och dryck. Som uppskattar att det hänger spännande konst på väggen och att musiken som spelas kanske är något man aldrig har hört förut.

RICHE FENIX ÖPPNAR på Götgatan 40 någon gång under hösten 2022. Kapacitete­n är cirka 50 sittplatse­r plus en bardel modell större.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden