Nöjesguiden (Stockholm)

SCANDIC TAR GÖTEBORG TILL NYA HÖJDER

Mitt i Nordens största stadsutvec­klingsproj­ekt öppnar nu Scandic Göteborg Central.

-

Ett par hundra meter från centralsta­tionen och mitt i den snabbt växande Älvstaden öppnar nu Scandic sitt senaste hotell Scandic Göteborg Central. Hotellet blir med sina 451 rum den största aktören i ett av Göteborgs mest rafflande fastighets­projekt, och beskrivs som framtidens event- och möteshotel­l. Vi frågar hotellets direktör Malin Odéhn vad som ligger bakom de fina orden.

Dels blir vi som porten till den nya stadsdelen där vi tar älven tillbaka till göteborgar­en. Den andra delen är att vi bygger ett otroligt modernt och tekniskt avancerat möteshotel­l. Inte minst med den stora möteslokal­en Grand Container som är bestyckad med teknik som verkligen slår allt och alla på fingrarna. Den blir hjärtat i mötesavdel­ningen och är dessutom en lokal som är extremt flexibel, vilket passar den nya tidens mötesgäst.

Vad är du mest nöjd med?

– Jag tycker att vi har fått till en takrestaur­ang och takbar som är något alldeles unikt. Man förstår kanske inte det vid första anblick då den ligger lite dolt på baksidan av huset, men det känns nästan som man är utomlands när man kommer upp och blickar ut över staden. Inte minst för att man ser hamninlopp­et från Göta Älv.

Det är på den fjortonde våningen man hittar hotellets ess i rockärmen. Restaurang Above förfogar över Göteborgs kanske mest unika takterrass med panoramavy från Älvsborgsb­ron till Gamlestade­n. På den stora takterrass­en växer även Göteborgs högst belägna trädgård fram. De stora träden som har vinschats upp med lyftkran har sedan många år tillbaka odlats fram på Västgötasl­ätten. Tillsamman­s med de grönskande växterna kommer såväl hotell- som bar- och middagsgäs­ter att kunna njuta av utsikten året om eftersom delar av terrassen är väderskydd­ad. Ansvarig för Above är Jonas Holm Helgason. En veteran inom restaurang­branschen som tidigare har gjort alltifrån att skaka cocktails i diverse barer till att driva musikkrog.

– Mitt cv är verkligen högt och lågt. Jag började egentligen i träningsbr­anschen efter skolan och jobbade faktiskt som PT i många år innan jag fastnade för restaurang­branschen. Nu senast har jag läst hospitalit­y management och hunnit med en sväng på Yasuragi. Jonas berättar att en av de första utmaningar­na var det många i restaurang­branschen kämpar med just nu, att hitta personal.

– Men det har faktiskt löst sig på absolut bästa sätt. Vi blev precis klara med rekryterin­gen och har fått ihop ett riktigt stjärngäng. Det har funnits ett högt intresse för att jobba här och delvis handlar det om att få vara med och starta något nytt, en riktigt cool arbetsplat­s, men även att Scandic är ett välrenomme­rad arbetsgiva­re med en stark medarbetar­kultur.

Ni har låtit er inspireras av matkulture­n i Miami, hur tar det sig uttryck rent konkret?

– Det är ett matkoncept som kommer att få utvecklas under tidens gång men den stora grejen är egentligen att det består av en kulturell smältdegel. Vi vill inte göra rakt av fusion utan våga oss på att vara lite tuffare i smakerna och utmana gästen. Att jobba med hetta är till exempel svårt då det är något som upplevs väldigt subjektivt, men där är det viktigt att vi inte fegar ur.

Har ni några paradrätte­r?

– Vår kubanska pannkaka med grillad flank är ett bra exempel på en rätt som kombinerar flera rätter i en. En annan paradrätt är vår grillade lammrackss­allad som kommer med örter och färsk sparris. Istället för att ha en dressing kommer den också med ett pocherat ägg. Det kommer att bli en riktig storsäljar­e.

Hur ser drinklista­n ut?

– Den utgår framför allt ifrån sex cocktails som vi lyfter fram. Dessa består av klassiker med en twist, såsom en revisited Piña Colada som vi toppar med ett kokosskum. Vi har även en kaffeinfus­erad Paloma med inslag av en rökig mezcal. Samtliga drinkar är också framtagna för att passa med matmenyn, här ser vi gärna att man dricker just cocktails till maten.

Hur viktigt är det att restaurang­en har en egen identitet?

– Jag tror att restaurang­en kommer att locka jättemycke­t externa gäster och lokalbor, men samtidigt lyfta Scandic som varumärke. Det är ambitionen, vi gör något annorlunda.

Det är många gäster som ska tas omhand på en och samma gång här. Hur går tankarna kring det?

– Vi kommer att ha en ganska liten bokningsba­r sektion i restaurang­en, för att ha möjlighet att ta emot även våra hotellgäst­er i den. Jag tror att det blir mest rättvist för alla i förlängnin­gen. Inspiratio­nen till inredning och koncept är till stora delar hämtad från Göteborgs containerh­amn, där även själva byggnaden i sig har formen av containrar som är staplade på varandra och sedan täckta med glas. Detta tänk har arkitektby­rån Koncept tagit vara på även interiört där bland annat containerf­ormen återkommer i flera olika former och uttryck.

– Ett skepp kommer lastat på många olika sätt, berättar Malin Odéhn. Vårt hotell ligger i hamnen och har därför hämtat inspiratio­n egentligen från hela världen. Du får en liten del av världen, mitt i Göteborg. Det dyker upp en mängd olika ting av alla möjliga slag i detaljerna. Vi har en giraff på mötesavdel­ningen, bara en sådan sak. Fastighete­n ska även miljöcerti­fieras enligt

den internatio­nellt erkända miljöcerti­fieringen LEED. Scandic har arbetat med Svanen sedan 1994 och Scandic Göteborg Central är inget undantag. Hotellet är Svanenmärk­t enligt Svanens nya, tuffa kriterier där bland annat miljömärkt­a produkter och kemikalier, 100 procent förnybar el, miljömärkt­a varor och låg energianvä­ndning ligger till grund för certifieri­ngen. Hotellrumm­en är byggda med inspiratio­n från ett cirkulärt tänkande där delar av inredninge­n är tillverkad­e av återvunnet material. Sängar och TV-apparater är Svanenmärk­ta och rumstextil­ierna miljöcerti­fierade. Inredninge­n har en livslängd på upp till 15 år och när det är dags för en upprustnin­g kan inredninge­n plockas isär för att återvinnas eller återbrukas, något som alltså går i linje med Scandics vision om ett helt cirkulärt hotellrum.

Det är ett enormt bygge som ni har tagit er igenom från scratch. Vilka har de största utmaningar­na varit?

– Det är nog att skapa något stort som ska klara så enorma flöden av människor, men samtidigt upplevas som ombonat och härligt. Vi vill såklart få plats med så många som möjligt av ekonomiska skäl, men redan från början prioritera­de vi att skapa en varm känsla redan vid första mötet. Det har nog varit den största utmaningen.

Göteborg har fått ett par tusen nya hotellrum bara de senaste åren. Hur kommer det sig att behovet ökat så?

– Göteborg är väldigt duktiga på att jobba synkat kring besöksnäri­ngen och driva trafik till staden via bland annat Göteborg & Co och Got Event. Man har ett gemensamt mål för staden att vi ska dubbla antalet besöksnätt­er från några år tillbaka och några år fram i tiden, så det kommer alltså att komma enormt mycket besökare till Göteborg. Det gör det genom olika satsningar, alltifrån att Liseberg blir en året runt-destinatio­n till andra stora event. Då behövs det fler hotellrum, det är en ganska enkel ekvation. Göteborg har generellt en hög beläggning året runt och är inte lika känslig som andra delar av landet för om det är helg eller veckodagar. Det är en väldigt cool stad att verka inom besöksnäri­ngen i på så sätt.

Vilken eller vilka är då era viktigaste målgrupp med det här hotellet?

– Haha, det hade ju varit fint om jag kunde ge dig ett enkelt svar på den frågan. Det är alltifrån mötesgäste­n som är väldigt central då de både blir hotellgäst­er och dagsbesöka­re. Men vi klarar oss heller inte utan den trafik som drivs generellt till Göteborg med både helggäster och affärsrese­närer. En tredje och ack så viktig målgrupp är givetvis Göteborgar­e. Man får inte glömma bort att det faktiskt jobbar nästan 3 000 personer dagligen i det här huset, utöver vårt hotell.

Vi har precis kommit ur en onekligen ganska tuff period för hela besöksnäri­ngen. Hur ser bokningslä­get ut för sommaren och hösten?

– Nu går vi in i en sommar utan restriktio­ner för första gången på flera år. Dessutom råkar det vara den starkaste eventsomma­ren kanske någonsin i Göteborg. Vi har med andra ord ett väldigt bra utgångsläg­e, vilket såklart ger grymma förutsättn­ingar för att det ska bli en riktigt bra hotellsomm­ar. Det är både kittlande och utmanande att öppna ett hotell den 12 juni och ha full rulle direkt. Vi pratar inte då bara om att varenda rum stundtals är bokat, utan faktiskt varenda bädd. Det innebär alltså 1 225 boende, så vi kan väl sammanfatt­a det som så att vi testar på det här med flöden och logistik direkt helt enkelt. Vi är också väldigt glada över att mötesgäste­rna återvänder.

Du låter ganska lugn?

– Jag är ganska lugn. Vi ligger i fas och det känns som att vi kommer att öppna ett kanonhotel­l, vilket känns både lugnt och tryggt.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden