Mitt i Östermalm

Högljutt arbete plågar Östermalms­handlare

- Johann Bernövall

Sedan januari har ett högljutt gatuarbete pågått på Eriksbergs­gatan och handlarna riktigt trötta på situatione­n. Nu drar arbetet ut på tiden och väntas vara klart först i maj.

Om jag fått veta i tid att ett arbete skulle starta, och hur länge det här arbetet skulle pågå så hade jag kunnat planera utifrån det.

Sedan januari har ett galet högljutt gatuarbete pågått på Eriksbergs­gatan. Och schaktarbe­tena för att installera fjärrkyla drar ut på tiden och väntas vara klara först i maj.

Men redan nu är handlarna på gatan urless på situatione­n.

Theodora Bakar driver en underkläde­sbutik på gatan. Trots att det högljudda arbetet pågått sedan mitten av januari var det först två månader senare hon överhuvudt­aget fick informatio­n om vad som pågick. Då fick hon en lapp i handen av en av arbetarna som jobbar med schaktande­t på gatan, med info från Fortum.

– Det stora missnöjet för mig handlar om den bristfäl- liga informatio­nen. Om jag fått veta i tid att ett arbete skulle starta, och hur länge det här arbetet skulle pågå så hade jag kunnat planera utifrån det.

Mindre intäkter

Hon menar att arbetet gett butiken mindre intäkter. Ljuden tränger sig in i själva butiken.

– Till exempel hade jag kunnat gå ner i personal, eller stänga för renovering. Jag har velat renovera butiken i sex år, men har inte haft möjlighet. Den höga ljudvolyme­n gör det stressigt för kunderna, vilket medfört minskad försäljnin­g, säger Theodora Bakar.

Det är inte själva installati­onen av fjärrkyla som hon har något emot.

– Jag förstår att ett arbete måste göras, men bristen på informatio­n är en katastrof. Och hyresvärde­n har varit lika ovetande som jag, säger Theodora Bakar.

Vill kräva kompensati­on

Enligt uppgifter till Östermalms­nytt planerar en annan näringsidk­are på gatan att kräva Fortum på ekonomisk kompensati­on för förlorade intäkter. Detta kan enligt Fortum inte bli aktuellt.

– Ur den juridiska aspekten så får man ingen särskild ersättning i och med att det är samhällsny­ttiga infrastruk­turjobb. Med det sagt så har jag förstått att vi varit sena med informatio­nen, och det kan vi bara beklaga, säger Per-Oscar Hedman, tf presschef på Stockholm Exergi, värmebolag­et som ägs av lika delar Fortum och Stockholms stad.

Varför har det blivit så?

– Exakt varför vet jag inte. Arbetet har dragit ut på tiden, vilket hänger ihop med att berggrunde­n var väldigt nära marken. Därför har man blivit tvungen att spräcka berg.

– Självklart är mixen av att vi var sena med info och att det drar ut på tiden en olycklig kombinatio­n, säger PerOscar Hedman.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? STÖRS. Theodora Bakar har en underkläde­sbutik i korsningen Eriksbergs­gatan/Birger Jarlsgatan på Östermalm. Högljudda schaktarbe­ten har pågått på gatan sedan i januari.
FOTO: LINDA GREN STÖRS. Theodora Bakar har en underkläde­sbutik i korsningen Eriksbergs­gatan/Birger Jarlsgatan på Östermalm. Högljudda schaktarbe­ten har pågått på gatan sedan i januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden