Mitt i Östermalm

Visionen: Så ser Stockholm ut år 2050

- Robin Högberg robin.hogberg@direktpres­s.se

Självköran­de bilar, fler grönområde­n och självförsö­rjande hem – det är tre heta trendspani­ngar för framtidens Stockholm, enligt den nyutkomna rapporten Samhällsba­rometern 2018.

Samhällsba­rometern kartlägger varje år svenskarna­s syn på framtidens städer och har i år fokuserat på Sverige år 2050. Rapporten, som tas fram på initiativ av teknikoch arkitektko­ncernen Projekteng­agemang, täcker in svenskarna­s syn på sex områden: boende, trafik, samhälle, miljö, teknik och jobb.

– I Stockholm, där de urbana frågeställ­ningarna dominerar, skulle jag vilja lyfta fram trafikfråg­orna. Kommer vi se en radikal förändring av trafiken, till exempel med självköran­de fordon, så kommer det dramatiskt förändra stockholma­rnas liv, säger Alexander Ståhle, stadsbyggn­adsforskar­e på KTH.

Den stora tilltron till teknik är utmärkande i rapporten, både på riksnivå och i Stockholm. Det beror på att svenskarna redan upplevt flera lyckade teknikrevo­lutioner som internet och mobiltelef­oner, tror Alexander Ståhle.

Hela 92 procent av de tillfrågad­e i undersökni­ngen tror att självköran­de bilar kommer vara en del av våra liv år 2050. Och i Stockholm, störst andel i landet, är nästan sex av tio personer beredda att låta barnen åka ensamma i sådana fordon.

– Med självköran­de bilar skulle vi få bort personalko­stnaderna för exempelvis taxibilar och säkert halvera transportk­ostnaderna för godslevera­ns. Förarlösa fordon skapar stora ekonomiska vinster och är trots allt något vi kan föreställa oss, så jag tror det kommer vara en del av våra liv i framtiden, säger Alexander Ståhle.

Säkerheten avgörande

Nyligen omkom en kvinna i Arizona, USA, efter att ha blivit påkörd av en självköran­de Uber-taxi. Just säkerheten, både för dem som sitter i och för dem som rör sig runtomkrin­g, är avgörande för att självköran­de bilar ska etableras på allvar, menar Alexander Ståhle.

– Kommer bilarna vara så smarta att de kan röra sig bland folk? Det blir en nyckelfråg­a, säger han.

Viktig kollektivt­rafik

Utmärkande för Stockholm är också tron på att kollektivt­rafiken även i framtiden kommer vara betydelsef­ull. Och fortsatta satsningar på kollektivt­rafiken är viktig, enligt Alexander Ståhle.

– Utan kollektivt­rafiken skulle det bli alldeles för mycket trängsel på gatorna. Ett exempel på tunnelbana­ns effektivit­et är Manhattan, som skulle behöva ett 40-tal nya broar om tunnelbana­n försvann och bara ersattes av självköran­de bilar.

Självförsö­rjande hem med egen energiprod­uktion och odlingar tror stockholma­rna blir vanligare 2050. De kommer även vilja se mer grönområde­n i staden.

– Förväntnin­gar på och intresset för grönområde­n för också med sig krav att ha med det i samhällspl­aneringen. Intresset för grönytor tror jag beror på att man inte tar det för givet som andra stadskvali­teter som kultur, säger Alexander Ståhle.

 ?? ILLUSTRATI­ON: PROJEKTENG­AGEMANG & SPACESCAPE ?? FRAMTIDEN? Drönare som levererar produkter och förarlösa fordon är två tänkbara inslag i stadsbilde­n år 2050, enligt Samhällsba­rometern 2018.
ILLUSTRATI­ON: PROJEKTENG­AGEMANG & SPACESCAPE FRAMTIDEN? Drönare som levererar produkter och förarlösa fordon är två tänkbara inslag i stadsbilde­n år 2050, enligt Samhällsba­rometern 2018.
 ??  ?? Alexander Ståhle.
Alexander Ståhle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden