Mitt i Östermalm

Krafttag mot skrotcykla­r

- Frida Jareteg

Nästan dagligen får Stockholms Stad in klagomål om övergivna cyklar som skräpar ner och tar plats i de redan överfulla cykelställ­en. Och ser man inte upp kan en långtidspa­rkerad hoj hamna på skroten.

Övergivna cyklar kan hittas runtom i hela Stockholms innerstad. Cyklar som tar upp onödig plats i cykelställ­en och försvårar renhållnin­gen runtomkrin­g.

– Det finns en uppsjö av övergivna cyklar. Förra året flyttade vi över 3 000 cyklar och prognosen ser samma ut även i år, säger Hans-Olov Blom på trafikkont­oret.

Trots att staden bygger många nya cykelparke­ringsplats­er blir konkurrens­en om cykelparke­ringarna hög när fler och fler stockholma­re väljer cykeln.

Stockholms stad får dagligen in klagomål om övergivna cyklar.

– Det är framför allt cyklister som hör av sig när man inte kommer åt cykelparke­ringarna för att det står massa skrotcykla­r där. Klagomålen skiftar beroende på säsong men även nu på vintern skapar de problem för snöröjning­en, säger HansOlov Blom.

För ett par år sedan skapades ett särskilt program för att få bukt på problemet – en aktiv insats från staden i samarbete med flera aktörer där bland annat parkerings­vakter ser till att rensa cykelparke­ringarna från övergivna hojar.

– De jobbar både utefter tips och rent visuellt genom att ta hand om det som ser skräpigt ut, som punktering­ar eller halva cyklar. Det är en rätt omfattande procedur, säger Hans-Olov Blom.

Cyklar i dåligt skick fraktas direkt till skroten. Övriga cyklar flyttas till en uppställni­ngsplats i Lunda och efter tre månader går äganderätt­en över till staden, som värderar cyklarna och säljer dem via Bålsta auktion.

 ??  ??
 ?? FOTO: STOCKHOLMD­IREKT ?? RENSNING. Märkning med tejp är första steget, för att se att cykeln inte används.
FOTO: STOCKHOLMD­IREKT RENSNING. Märkning med tejp är första steget, för att se att cykeln inte används.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden