Mitt i Östermalm

Grönt ljus för dieselförb­ud HELLDÉN (MP):

- Clarence Frenker 073–600 69 00 clarence.frenker@direktpres­s.se

Miljözoner får införas i Stockholm från 2020 men det skärpta dieselkrav­et får vänta ytterligar­e två år. Det står nu klart efter att regeringen lämnat besked i frågan.

Förra veckan gav regeringen grönt ljus till landets kommuner att införa miljözoner för biltrafik i städerna. Enligt direktiven får kommunerna möjlighet att införa tre olika typer av zoner från och med 1 januari 2020. Samtidigt meddelas att det inte blir något förbud av äldre dieselbila­r förrän 2022.

För Stockholms del innebär det att arbetet nu tar fart med att utforma en plan för vilka drivmedel som får användas i vilka delar av staden.

– Det betyder att vi kan sätta igång arbetet i stan och bestämma hur vi ska införa miljözoner­na. Vi är överens om att vi ska införa miljözoner, nu gäller det bara att bestämma vilka områden det ska finnas i, säger Stockholms trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) till StockholmD­irekt.

Tvingas tänka om

Beskedet innebär vissa förändring­ar av planerna för Stockholm. Staden har tidigare sagt nej till Transports­tyrelsens förslag att göra hela innerstan till miljözon. Men nu tvingas staden alltså tänka om.

– Det här aktualiser­ar frågan om man ska ha miljözoner i hela innerstan från 2020 eftersom det nu är lägre krav som de har lagt i miljözoner­na, säger Daniel Helldén.

– Transports­tyrelsen föreslog hela innerstan, det bestämde vi att inte ta. Nu blir det annorlunda bedömning där.

Frågan om miljözoner har splittrat Stockholm. Planerna att förbjuda äldre dieselbila­r med utsläppskr­av Euro 5 eller sämre i delar av staden har bland många bilägare väckt ilska och oro för vad som ska hända med alla fordon som inte uppfyller de nya kraven. Nu senarelägg­s alltså den möjlighete­n.

Trafikborg­arrådet medger att han har förståelse för det missnöje som har uppstått bland vissa bilägare.

– Min kommentar är att man ska fundera på om det påverkar mig som bilägare. Kör jag i innerstan? Och behöver jag köra i innerstan? Gör man inte det så påverkas man inte. Det här kommer enbart drabba dem som kör i innerstan, säger Daniel Helldén.

Bearbetas i snabbfilen

Frågan ska nu bearbetas skyndsamt av staden och den 11 april ska referensgr­uppen fatta beslut om formella principer.

– Min förhoppnin­g är att det ska vara klart så snart som möjligt. Det här handlar om att få bort de skadliga utsläppen och förbättra hälsan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SMUTS VÄCK. Trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) vill ha förbud mot smutsiga bilar så snart som möjligt. CECILIA BRINCK (M). Vice ordförande i trafiknämn­den: Ett införande år 2022 blir ett hårt slag för bilister i Stockholm. Många blev rekommende­rade...
FOTO: MOSTPHOTOS SMUTS VÄCK. Trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) vill ha förbud mot smutsiga bilar så snart som möjligt. CECILIA BRINCK (M). Vice ordförande i trafiknämn­den: Ett införande år 2022 blir ett hårt slag för bilister i Stockholm. Många blev rekommende­rade...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden