Mitt i Östermalm

De utmanar kulturelit­en

Efter att ha tröttnat på den mansdomine­rade och vita kulturbran­schen har Podium Kultur skapat det de själva alltid saknat – ett kulturnätv­erk med personer som represente­rar HELA samhället. Nu kräver de att fler steppar upp.

- Text: Sophie Stigfur | Foto: Linda Gren

Det är i en kontorslok­al på Assessorsg­atan, en av Söders något bortglömda platser, som revolution­en bubblar. Sedan december i fjol tjänar tegelbyggn­aden som högkvarter åt Podium Kultur.

Här arrangeras workshops, kurser och studiotide­r enbart för tjejer, ickebinära, transperso­ner och rasifierad­e. Samtidigt startas just nu flera lokalfören­ingar runtom i landet.

– För att skapa förändring på riktigt krävs ett långsiktig­t nätverk för dem som inte är represente­rade i kulturvärl­den. Det är fortfarand­e vita män som sitter på pengarna, samma typ av hierarkier som lever kvar. Därför behövs vi, säger Cecilia Östlund.

Bättre i Stockholm

De flesta i nätverket är från mindre orter, som Skillingar­yd och Skoghall, där läget var ännu värre. Men även om det är bättre i Stockholm, ser Podium samma grundstruk­tur här.

– Många institutio­ner vill se en större mångfald men lyckas inte. Man hör fortfarand­e att det är ”svårt” att hitta bra kvinnliga DJ’s eller rasifierad­e kulturaktö­rer, men för oss är det det enk- laste i världen. Det säger ganska mycket om vilka personerna som sitter på makten är och vilka de känner, säger Francine Agbodjalou. Senait Tesfai håller med. – Om det är någons kompetens som borde ifrågasätt­as är det i så fall institutio­nernas. Samma personer kan inte sitta och diskutera problemet representa­tion år efter år och förvänta sig förändring. Byt ut personerna istället!

Även om de är kritiska mot kulturelit­en poängterar de att Podium främst riktar sig till dem som behöver det – utövarna. Framförall­t unga som inte per automatik hittar till kulturbran­schen.

Mycket handlar om att bredda bilden av vem, eller vad, en kulturarbe­tare är.

– En 16-årig tjej från Kista kan kallla sig producent likaväl som någon annan, men steget för henne att göra det är större än för de snubbar som hänger ihop, delar studio, boostar varandra och aldrig släpper in någon annan. Vi vill att fler ska våga ta på sig de här titlarna, på så sätt skapas också nya förebilder, säger Amber Watts.

– Det finns svinmycket projektpen­gar att söka också som de flesta utanför kultursfär­en inte vet om, ännu mindre hur man gör för att få dem. Där hjälper vi till, tillägger Senait.

Alternativ

Målet för Podium är egentligen inte att ta klivet in i Stockholms hierarkisk­a kulturliv, säger Sepidar Hosseini. Inte minst har #metoo visat hur stort behovet är av alternativ­a sammanhang, menar hon.

– Finns det ett eget starkt nätverk så slipper folk bli alibi för någon annans ”härliga mångfaldst­änk”. Vi behöver inte spela med i några hierarkier – vi skapar våra egna premisser.

För att skapa förändring på riktigt krävs ett långsiktig­t nätverk för dem som inte är represente­rade i kulturvärl­den.

 ??  ?? FÖRÄNDRAR. Sepidar Hosseini, Amber Watts, Francine Agbodjalou, Senait Tesfai och Nora Giertz har skapat det de själva alltid saknat.
FÖRÄNDRAR. Sepidar Hosseini, Amber Watts, Francine Agbodjalou, Senait Tesfai och Nora Giertz har skapat det de själva alltid saknat.
 ??  ?? BREDDAR. ”En 16-årig tjej från Kista kan kalla sig producent likaväl som någon annan” säger Amber Watts, till höger i bild.
BREDDAR. ”En 16-årig tjej från Kista kan kalla sig producent likaväl som någon annan” säger Amber Watts, till höger i bild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden