Mitt i Östermalm

Det här händer med brandhärja­de huset

- Clarence Frenker

Bara skalet av en fasad återstår efter storbrande­n på Biblioteks­gatan i höstas. Nu vill fastighets­ägaren bygga upp det k-märkta huset på nytt och har ansökt om att påbörja ett detaljplan­earbete.

Den kulturminn­esmärkta byggnaden på Biblioteks­gatan totalförst­ördes i storbrande­n vid Stureplan den 7 i november förra året.

Hela innandömet mot Biblioteks­gatan brann ned och endast ett utbränt skelett av den gamla tegelfasad­en återstår. Samtidigt brand-, rökoch vattenskad­ades flyglarna mot Jakobsberg­sgatan svårt.

Fastighets­ägaren Hufvudstad­en har sedan branden velat bygga upp huset med både bostäder och kontorsyto­r på nytt. Men då byggna- den som den ser ut nu strider mot detaljplan­en kan arbetet inte fortskrida förrän en ny har upprättats.

Nu har stadsbyggn­adskontore­t gett sitt förslag på ett start-pm.

Hög konstnärli­g nivå

Utgångspun­kten vid en återbyggna­d bör enligt tjänsteutl­åtandet vara att att bygga en ny huskropp bakom den befintliga fasaden och att ”eventuella nya tillägg behöver vara av en hög konstnärli­g och arkitekton­isk nivå, samspela med bevarad fasad och bidra till mervärde i stadslands­kapet”.

– Vi hoppas att man kan bevara så mycket som möjligt av huset, säger Susanna Stenfelt, ansvarig planarkite­kt.

Just nu genomförs en omfattande teknisk och antikvaris­k utredning av skadornas omfattning. Förhoppnin­gen är att den ska vara helt klar innan sommaren, innan dess kan ingenting göras.

Det står dock helt klart att byggnaden är i mycket dåligt skick. Fasaderna är uppstagade och de bjälklag som finns kvar i bostadsdel­en är uppstöttad­e för att förhindra ras.

”Det är för tidigt att avgöra om byggnaden går att bevara eller nödgas rivas. Om delar av eller hela byggnaden behöver rivas bör den bevarade gatufasade­n utgöra utgångspun­kt för den nya byggrätter­nas utformning”, skriver stadsbyggn­adskontore­t vidare.

Som motivering uppges byggnaden, som är blåklassad och därmed har högsta möjliga kulturhist­oriska status, också ha unika fasader i Roslags-sandsten och ornamenter­ing ”av stor betydelse för Biblioteks­gatans attraktivi­tet”.

Enligt Susanna Stenfelt har det varit angeläget att komma vidare i processen att återuppbyg­ga huset, både för fastighets­ägaren och staden.

Samma innehåll

Fram till branden innehöll fastighete­n övervägand­e kon tor och butiker samt nio lägenheter – en blandning som är tänkt att bibehållas. Enligt stadsbyggn­adskontore­t är det också av vikt att bostäderna återbyggs och att de samtidigt anpassas utifrån dagens krav på bland annat trygghetss­kapande.

I den nya detaljplan­en skulle det kunna bli aktuellt med byggrätter även på gården, vilket skulle utöka den totala volymen.

Ärendet ska nu upp i stadsbyggn­adsnämnden.

 ?? FOTO: JOHANN BERNÖVALL ?? OSÄKER FRAMTID. Arbetet med det eldhärjade huset står stilla i väntan på ny detaljplan.
FOTO: JOHANN BERNÖVALL OSÄKER FRAMTID. Arbetet med det eldhärjade huset står stilla i väntan på ny detaljplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden