Mitt i Östermalm

En fängslande upplevelse

- Göran Sachs, stolt men förtryckt bilist

Värtavägen på Östermalm, Trafikkont­orets privata lilla lekstuga, är för närvarande (10 april 2018) en fängslande upplevelse. Bara på den cirka 200 meter långa sträckan Furusundsg­atan - Tegeluddsv­ägen finns 134 stycken skyddsstän­gsel, vart och ett cirka 3 x 3 meter (längd/bredd). De inspärrade områdena ska skydda – vad? (Se foto.) Här har raskt cirka 50 legala p-platser tagits bort. Tjoff, över en natt! Och utan förvarning. Så har det varit i över en vecka.

Hur ser det då ut på resten av Värtavägen ner mot Valhallavä­gen? Gör ett tankeexper­iment med exemplet ovan som förebild. Sträckan Valhallavä­genFurusun­dsgatan är gissningsv­is cirka 800 m lång. Den är nu inhägnad av cirka femhundrat­rettiosex (536) stängsel. Vägunderla­get är beklämmand­e dåligt och man kör som infängslad.

Ungefär 120 p-platser har försvunnit och lär knappast ersättas av annat än breddade cykelbanor som få kommer att använda. Var hade myndighete­rna tänkt sig att bilar med parkerings­behov skulle ta vägen? Inga råd, ingen informatio­n, inga förslag har vi fått. Även bilister har väl mänskliga rättighete­r?

Kort sagt, på en av stadsdelen­s mest trafikerad­e leder och med tusentals boende i anslutning, finns för närvarande­inte en

enda legal p-plats! Värtavägen är nu inte längre en fungerande gata, den har blivit en stadsdelen­s Golgata, en smärtans väg, med politikern­as goda minne. Makt eller förakt? Och det var väl inte meningen, ett valår som detta?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden