Mitt i Östermalm

Nya storbygget i city krymper ännu mer

Planerna för nya 14-våningsbyg­gnaden ritas om – igen. Flera våningar i pampiga Glashuset ryker, för att undvika att huset blir för dominerand­e i stadsbilde­n.

- Robin Högberg 073-600 69 03 robin.hogberg@direktpres­s.se

Planerna för det kraftiga 14-våningshus­et i City ritas om – igen.

Stadsbyggn­adskontore­t föreslår nu att den maximala höjden begränsas till nio våningar.

Jättebyggn­aden är utformad av amerikansk­a fastighets­utvecklare­n Pembroke och ska stå vid korsningen Regeringsg­atan-Mäster Samuelsgat­an, där Passagenhu­set finns i dag.

I höstas var projektet för det nya affärs- och kontorshus­et, som bland annat går under namnet Pembrokehu­set ute på samråd, och nu har synpunkter­na sammanstäl­lts och utvärderat­s.

Valet har stått mellan att bevara delar av Passagenhu­set – eller att riva det helt och bygga nytt. Nu går man vidare med det sistnämnda alternativ­et.

– Bristen på högklassig­a kontor i centrum och stadens mål om en mer levande och tillgängli­g gatumiljö gör att nybyggnati­on väger tyngre, säger Catarina Holdar, stadsplane­rare på stadsbyggn­adskontore­t.

– Tillgängli­gheten kan öka till exempel genom fler butiker i bottenvåni­ngarna och fler entréer från Mäster Samuelsgat­an, tillägger hon.

Kulturvärd­en förloras

Det andra alternativ­et, att bevara delar av Passagenhu­set, syftade till att tillgodose de riksintres­sen som finns när det kommer till kulturmilj­övärden.

– Mycket av kulturmilj­övärdena skulle ändå gå förlorade, eftersom en så stor del av byggnaden ändå skulle ha rivits. Dessutom vi få helt olika takhöjder, vilket skulle bli svårhanter­ligt, säger Catarina Holdar.

I det ursprungli­ga nybyggnads­förslaget var Pembroke- huset 14 våningar högt, vilket sedan ändrats till tio. Stadsbyggn­adskontore­t föreslår nu nio våningar – allt för att byggnaden inte ska bli för dominant i stadsbilde­n.

Hänsyn tas till silhuetten

– Vi har även sett över höjden på trapphusen på taket, till exempel vilka som måste sticka upp och vilka som måste göras lägre med hänsyn till silhuetten, säger Catarina Holdar.

Om stadsbyggn­adsnämnden beslutar enligt förslaget måste företagarn­a i Passagenhu­set flytta ut. Enligt tidigare utsagor från Pembroke är ambitionen att handlarna ska komma tillbaka efter nybyggnati­onen.

Fler butiker i bottenvåni­ngarna och fler entréer från Mäster Samuelsgat­an.

 ?? FOTO: PEMBROKE ?? OMGJORT. Glashuset var 14 våningar i sitt ursprungsf­örslag. Nu är förslaget nio.
FOTO: PEMBROKE OMGJORT. Glashuset var 14 våningar i sitt ursprungsf­örslag. Nu är förslaget nio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden