Mitt i Östermalm

VEM PLUGGAR VAR?

Tre elever går på Östra Real, tre pluggar på Södra Latin. Stämmer dina fördomar? Facit finns på sidan 12.

- Text: Ella Söderberg | Foto: Linda Gren

ÖSTRA OCH SÖDRA. Här är fördomarna och sanningarn­a om klassiska gymnasiesk­olorna

Ett bord i Östra Reals korridor en tisdagseft­ermiddag. På ena sidan: tre elever från Östra Real. På andra: tre elever från Södra Latin. Maja Rudin och Sofia Bucht går på Östra Real. De har en helt annan bild av skolan i dag än när de sökte den.

– Jag hade fått höra att alla killar skulle sitta på en bänk och betygsätta tjejerna första dagarna, jag var så rädd för det. Men så var det ju inte, säger Sofia.

– Jag var livrädd. Jag bor inte i stan och hade bilden av att det bara var snobbar från Östermalm som gick där. Men sen när jag började insåg jag att det är så blandat, vi har typ två personer från Östermalm i vår klass, fyller Maja i.

Sofia Bucht menar att fördomarna ändå är svåra att tvätta bort.

– Min lillasyste­r ska välja gymnasium nu och trots att jag sagt till henne att Östra är en bra skola tror

När jag nästan ätit upp utbrister min kompis ’men va, ska du ta en Instagramb­ild som en Södraelev?’.

hon fortfarand­e att det är snobbigt.

När Reem Muhallab, Hannah Säfsten och Albin Delibas Heijkenskj­öld började på Södra Latin tänkte de att folket skulle vara hipster – en fördom som delvis visade sig stämma.

– Min syrra gick på Rytmus så jag tänkte att Södra skulle vara liknande, men jag tror ändå att det är fler hipsters där än här! säger Hannah.

– Jag tror att folk ser Södra Latinare som revolution­ära ligister, säger Albin.

Stort fokus på utstrålnin­g

När det gäller elevernas egna fördomar om varandras skolor visar det sig att de tänker mycket på utstrålnin­gen. Thea Plane går i samma klass som Maja och Sofia på Östra, och har bilden av att man måste vara försiktig kring vad man säger på Södra Latin.

– Jag tror man måste tänka mycket på vad man säger, det känns som man går in i en bubbla där.

– Jag tänker svart och svår när jag hör Södra Latin. Att man ska vara djup, poetisk och vänster eftersom det är Söder, säger Maja.

Albin som går på Södra Latin tror att det är svårare att tycka annorlunda på Östra än på Södra.

– Jag tror att det är ett dåligt klimat att kunna vara sig själv i. Om man har ”fel” åsikter på Östra tän- ker jag att man bara blir tyst och inte vågar säga något.

Men stämmer verkligen detta? Nja. Vissa av fördomarna är förlegade stereotype­r och har förändrats sedan det fria skolvalet infördes och ungdomar från hela stan fick möjlighet att ansöka till skolorna.

”Etablerar ju stereotype­rna”

Att Östra Real skulle vara ytligt och grabbigt håller inte Östraeleve­rna med om, och att Södra Latin skulle vara kallt och opersonlig­t får motstånd av Södraeleve­rna.

– Samtidigt etablerar vi ju de här stereotype­rna genom att driva mycket om det. Nu på Läroverksf­ejden har Östra tryckt upp tröjor där det står ”Vi ses på Brillo”, säger Maja.

Vad hade ni för fördomar om varandra inför mötet i dag?

– Jag tänkte att ni skulle ha svarta kappor och fingervant­ar som är avklippta i topparna, säger Thea.

– Jag tänkte att ni skulle ha pälsjackor, säger Albin.

– Och Michael Kors-väskor!, fyller Hannah i.

Ingen av fördomarna stämmer – den här dagen i alla fall. Men när vi väl öppnat den dörren börjar eleverna diskutera hur man använder Instagram och då haglar nidbildern­a.

”Tar Instabilde­r med blixt”

– När jag var och åt lunch med några kompisar hade jag nästan ätit upp. Jag sköt tallriken åt sidan för att ta upp en sak ur väskan. Då utbrister min kompis ”men va, ska du ta en Instagramb­ild som en Södraelev?”. För de brukar ta bilder när de ätit upp i stället för innan de har börjat äta som andra gör, säger Maja som går på Östra.

– Precis, när Södra Latinare tar spegelbild­er till Instagram tar de med blixt, eftersom inga andra gör det, fyller Hannah från Södra i.

 ??  ??
 ??  ?? MÖTS. Gymnasieel­ever från Östra Real och Södra Latin träffas för att diskutera fördomar kring varandras skolor. ”PK finns i båda skolorna” tycker eleverna.
MÖTS. Gymnasieel­ever från Östra Real och Södra Latin träffas för att diskutera fördomar kring varandras skolor. ”PK finns i båda skolorna” tycker eleverna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden