Mitt i Östermalm

Fyra skolor planeras på Östermalm

Drygt 50 helt nya kommunala grundskolo­r kommer att behövas i Stockholms stad under de kommande åren. Fyra av dem ska byggas på Östermalm.

- Andreas Jennische

SATSNINGEN:. 34 000 nya grundskole­platser

För att staden ska kunna klara skolplikte­n för alla barn framöver kommer det att krävas miljardinv­esteringar i nya skollokale­r. Fram till 2040 krävs 34 000 nya grundskole­platser för att alla elever i det växande Stockholm ska få plats.

En ny rapport från staden visar hur den långsiktig­a planeringe­n för detta ser ut: 52 helt nya skolor runt om i Stockholm fram till 2040 samt till- och utbyggnad av ännu fler redan befintliga.

Hälften av nybyggena planeras till Söderort men även i innerstan sker en rejäl ökning med tolv helt nya grundskolo­r. Fyra av dem ska byggas på Östermalm.

Långsiktig planering

Målet med den långsiktig­a planeringe­n är att skolor inte ska ”glömmas bort” när det byggas nya bostäder. Och genom att peka ut specifika platser redan nu hoppas sta- den slippa fördyringa­r när skolorna väl ska byggas.

– Det har varit vår ambition att hitta de exakta platserna där de här skolorna ska byggas. Tidigare har skolorna kommit in för sent i processen. Vattensjuk mark, buller, eller gamla byggnader som varit tvungna att rivas har gjort att flera byggen kostat många miljoner extra, säger skolborgar­rådet Olle Burell (S).

Alla nya skolor planeras för att rymma i snitt 900 elever.

En stor utmaning

Finansieri­ngen blir enligt Olle Burell (S) en stor utmaning framöver.

– Den här utbyggnade­n av skolor får inte ske på bekostnad av lärare och själva verksamhet­en. Vi måste skaffa fram pengarna år efter år. Ett viktigt nyckeltal är hur stor andel av skolpengen som går till lokaler och där ser vi att det nog kommer att ticka upp någon procent, säger han.

Planeringe­n utgår ifrån idén att alla stockholma­re ska kunna välja en kommunal grundskola i den egna stadsdelen. Nya eller utbyggda friskolor ingår inte.

I princip alla nya byggen möts av protester i Stockholm. Vad gör ni för att föregå det när det gäller de här skolorna?

– Det är oundviklig­t att det uppstår intresseko­nflikter i en stad som växer men man kan alltid försöka förebygga onödigt överklagan­de genom att berätta om hur stort behovet är av de här nya skolorna. När vi bygger nytt gör vi det på ett sådant sätt att det ska vara extra lätt för föreningar i närområdet att kunna hyra samlingslo­kaler där på kvällar och helger. Vi måste tänka smart för att få pengarna att räcka till, säger Olle Burell.

Vi måste tänka smart för att få pengarna att räcka till.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FRIHAMNEN. Här ska det byggas en skola när området görs om till stadskvart­er med bostäder.
FOTO: MOSTPHOTOS FRIHAMNEN. Här ska det byggas en skola när området görs om till stadskvart­er med bostäder.
 ??  ?? Olle Burell (S).
Olle Burell (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden