Mitt i Östermalm

Hon är hundarnas mästerkock

- Mimmi Epstein

Som hundägare känner man en glädje i att laga mat till sin hund.

Kocken Lotta Henrikson gör eget godis till sin hund Morrgan och hans ”fru” Hannah. Blodpuddin­g är en återkomman­de och omtyckt ingrediens. Nu vill hon sprida sina recept till andra hundägare.

Lotta Henrikson bor i Vasastan sedan drygt tio år och är utbildad kock. Hon har alltid haft egna hundar och har drivit flera restaurang­er i Sverige.

Tidigare har Lotta hållit i hundgodisk­urser men för två år sedan gjorde hon slag i saken och skrev kokboken ”Morrgans hundgodis”. Hennes egna hund och bästis Morrgan, en åttårig Shiba, umgås om dagarna med lika gamla Hannah som Lotta är dagmatte åt.

– Egentligen handlar det om att man har fantasi och vet vad som är bra för vovvar, säger Lotta Henrikson.

I boken finns recept på bland annat tonfiskkex, drömmar, skorpor och ”falska spareribs”. Det senare är fläskkarré med intryckta ” tuggpinnar”. En populär kaka är ”Drömmar om Åke”.

– Den är döpt efter en jättegulli­g tax som heter Åke. I stället för mjöl innehåller de kycklingfä­rs och mandeln är utbytt mot en bit blodpuddin­g som dekoration. Hundarna älskar det, säger Lotta Henrikson, som undviker torrfoder eller annan färdig hundmat som man kan köpa i affärer.

”Jag smakar av recepten”

– Jag har smakat några av recepten och med lite kryddor och salt så smakar det gott. Ofta gör jag storkok och fryser in. Som hundägare känner man en glädje i att laga mat till sin hund och få det att se lite roligt ut.

Just nu håller Lotta Henrikson på med en till bok – inte helt förvånande handlar även den om hundar.

– Jag har väldigt mycket fantasi och det kommer att bli små berättelse­r om hundar.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? HUNDKOCK. Vasastadsb­on Lotta Henrikson har skrivit en kokbok för hundmat.
21 april–16 juni samt 4 aug–6 okt 2018.
FOTO: LINDA GREN HUNDKOCK. Vasastadsb­on Lotta Henrikson har skrivit en kokbok för hundmat. 21 april–16 juni samt 4 aug–6 okt 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden