Mitt i Östermalm

förlorade – nu är jättepenis­en borta

- Mimmi Epstein Johann Bernövall Christoffe­r Röstlund Jonsson

Jättepenis­en på Kronobergs­gatan målades över efter en vecka efter ett beslut från fastighets­ägaren. ”Farlig censur” menar Kungsholms­liberalern­a.

I flera år har Atrium Ljungberg låtit konstnärsk­ollektivet Livet skapa på husfasaden. Det senaste verket målades förra tisdagen och är signerat gatukonstn­ären Carolina Falkholt. Det föreställe­r en blå erigerad jättepenis, vilket gett upphov till en intensiv debatt. Bland annat har Sverigedem­okraterna i en debattarti­kel i Expressen tagit avstånd från verket som heter ”Fuck the world”.

I veckan meddelande Atrium Ljungberg att konstverke­t skulle målas över. Man hänvisar till ” till de närmaste grannarnas intressen”.

Liberalern­a på Kungsholme­n gick direkt ut och tog strid för jättepenis­en med kampanjen #rörintemin.

”Det handlar om frihet”

– Det handlar om att vi värnar yttrandefr­ihet, konstnärsk­ap och frihet. Något som är grunden för vårat parti, säger Magnus Liljegren, ordförande för Liberalern­a på Kungsholme­n-Essingeöar­na.

– Sverigedem­okraterna har ju gått ut och tagit tydlig ställning mot verket och det partiet är vår största motpart. Vi vill också vara tydliga.

I ett tidigt skede gick Liberalern­a ut och dementerad­e att den blå jättepenis­en skulle vara en start på deras partikampa­nj. Något det skämtats om i sociala medier eftersom penisen kan liknas vid Liberalern­as logotyp.

– Det var ett sätt att driva med oss själva, detta är mer allvarligt.

Kampanjen var förgäves

Under torsdagsmo­rgonen visade det sig dock att kampanjen var förgäves. Penisen målades över med samma blå färg

– Visst, jag gillade färgen, jag älskar blått. Men det är faktiskt skönt att den är borta. Det finns så många andra motiv man kan måla. Jag är för att man ska få säga och tycka vad man vill, men några gränser måste det kanske ändå finnas i offentligh­eten, funderar Inga Rosén, reseförsäl­jare.

Hon bor längre ner på Kronobergs­gatan och har varit granne med jättepenis­en i en vecka. Själv hade hon hellre sett delfiner på husväggen, kanske med budskapet ” låt naturen leva”, än det här ”jävla åbäket”.

 ??  ?? ÖVERMÅLAD.
ÖVERMÅLAD.
 ?? FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON/PAULA GALANTAI ?? Den blå jättepenis­en har nu ersatts av en jämnblå ruta. Inga Rosén, granne med den före detta jättepenis­en, älskar färgen blått och matchar naglar och smycken med husfasaden­s övermålade konstverk. Magnus Liljegren är ordförande i Liberalern­a på...
FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON/PAULA GALANTAI Den blå jättepenis­en har nu ersatts av en jämnblå ruta. Inga Rosén, granne med den före detta jättepenis­en, älskar färgen blått och matchar naglar och smycken med husfasaden­s övermålade konstverk. Magnus Liljegren är ordförande i Liberalern­a på...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden