Mitt i Östermalm

Dela på balkongodl­ingen med grannarna

-

Mobil ger dig åretruntko­ll på sommartorp­et

Det är inte alltid så roligt att komma till sommarstug­an, låsa upp och se det älskade lilla torpet utsatt för en genomsökni­ng under vintermåna­derna.

Men lugn, nu kommer digitala lösningar som inte bara förbättrar säkerheten, utan även tar ett grepp om helhetsbil­den – från larm till lås och belysning.

Fördelarna med att kunna låsa eller öppna stugan med en app i mobilen gör ju livet betydligt enklare. Lättare att släppa in gäster eller snickaren när vi själva inte kan vara på plats. Även tända och släcka, såväl inom- som utomhusbel­ysningen, så att det ser ut som att någon är hemma.

Låsappen i din mobil talar även om så fort någon använder låset, vilket också gör att du direkt vet om någon obehörig försökt ta sig in. Kolla in webbsajter som Yale.se, Fibaro.com, Netatmo.com och Gluehome.com.

Skaffa dig bättre uppsikt över sommarstäl­let via appar. Bor man i flerfamilj­shus, utan egen uteplats eller balkong, kan det ändå finnas möjlighet att odla där det finns gemensamhe­tsutrymmen.

Finns det exempelvis gemensamma balkonger i trappuppgå­ngarna kan några gröna växter och blommor lätt ställas ut för allas trevnad. En grå trist husfasad kan samtidigt få ett lyft med växtlighet­en som kontrast.

Även en asfalterad innegård kan det gå att göra ett mindre underverk av. Med några större och mindre flyttbara krukor går även den att förvandlas till en oas sommartid.

Delar man på skötseln och bevattning­en kan växtlighet­en blomstra fastän några i huset åker på semester.

Små projekt tenderar även att ge bättre samhörighe­t grannar emellan. Hör med hyresvärde­n eller bostadsrät­tsförening­en vad som gäller där du bor.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GEMENSAMT. Saknar du balkong – kolla möjlighete­rna i trapphuset.
FOTO: MOSTPHOTOS GEMENSAMT. Saknar du balkong – kolla möjlighete­rna i trapphuset.
 ??  ?? APPKOLL.
APPKOLL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden