Mitt i Östermalm

Karlaplan – tillbaka till medeltiden?

-

En dam från trakterna kring Karlaplan stod framför entrén till Fältöverst­en och sög på en cigarett. Det var inte mycket kvar av den. Hon greppade den lilla giftpinnen mellan tummen och pekfingret. Möjlighet att släcka och slänga den sura resten fanns blott någon meter bakom henne. Hon sprätte iväg den mot blomsterst­åndet. En daglig syn.

På en bänk vid den ännu ej aktiverade fontänen satt jag en stund. Solen sken. Människorn­a njöt. Tre tjejer från närliggand­e skola i moderiktig­a jeans, inkluderan­de obligatori­ska hål i det slitna byxtyget, stod vid sandlådan rö- kandes var sin cigarett. Det var söta, fräscha tjejer med hy som persikor. Än

så länge tänkte jag cyniskt. Cynism ligger det också i det sätt vi Östermalms­bor, stockholma­re, ja människor, behandlar vår vackra stad. Jag tror inte att jag behöver exemplifie­ra. Gå ett varv runt Karlaplan med öppna ögon så förstår ni. Tillbaka i medeltiden?

Jag citerar ur Fukta din aska av vår mästerlige stockholms­skildrare Ernst Brunnner, om Bellmans liv: ”...bleka människor trampade smuts i mörka rör av sten, steg över köksavfall på kyffiga torg, på bakgårdsbr­unnar, ... genom fuktiga gränder från vars bottnar himlen skymtade högt upp mellantrap­pgavlarna som stod resta likt sagans silversteg­ar.”

”... På kortväggen låg en rad hemlighus. De stod längs en svarttjära­d soplår ur vilken ränngul mölja rann. Ett moln av flugor flög i så täta formatione­r att råttorna kröp fram ur källarglug­garna. Med små språng högg de för sig direkt ur svärmen.” Det var då det. Eller? Varma hälsningar till alla som älskar Stockholm.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FÖRFALL? ”Ett moln av flugor flög i så täta formatione­r att råttorna kröp fram ur källarglug­garna”. Det är bara en av flera strofer som insändarsk­ribenten tycker passar in på dagens Karlaplan.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FÖRFALL? ”Ett moln av flugor flög i så täta formatione­r att råttorna kröp fram ur källarglug­garna”. Det är bara en av flera strofer som insändarsk­ribenten tycker passar in på dagens Karlaplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden