Mitt i Östermalm

Nobel Center tuff match för Stockholm stad

- Ulf Johannisso­n

Vid mötet i domstolen om Nobel Center 12 december fick stadens tjänstemän ta debatten som annars är politikern­as ansvar. De överklagan­de visade att huset är för dominant och avvikande och stör intrycket av staden från alla håll. Men staden ansåg att det inte skulle skada riksintres­set Stockholms innerstad med Djurgården, och försökte bevisa att definition­en av riksintres­se är så vag att man kan göra vad man vill. I den mån det är sant kunde det användas till att värna i stället för att förstöra kulturmilj­ö och skönhet. Den långa raden av sådan förstörels­e gör att innerstade­n är på väg att tappa sin karaktär.

Nationalmu­seum räknar med 400 000 fler besökare i sitt nya skick. Kryssnings- trafiken ökar. Med 600 000 besökare till Nobel Center kommer bussköerna att göra trafiksitu­ationen oacceptabe­l i City. En del av turisterna lär inte komma fram till delar av riksintres­set. Vad är detta värt om man inte får se det? I vårt samrådsytt­rande noterade jag sju trafikprob­lem som behövde utredas enligt underlaget. Inga hållbara lösningar har presentera­ts.

Rivningen av Tullhuset och magasinen skulle ta bort den enda väl bevarade och ännu fungerande platsen som påminner om gamla tiders sjöfart och handel. Staden svarade inte på förslaget att lägga Nobel Center vid Norrtull, mitt i området med Karolinska Institutet, KTH och Stockholms universite­t, rätt miljö för centret och det skulle avlasta City.

I alla dessa frågor står staden fast trots allt som framkommit.

 ??  ?? MÅLET. Såhär är det tänkt att se ut när Tullhuset på Blasieholm­en rivs för Nobel Center.
MÅLET. Såhär är det tänkt att se ut när Tullhuset på Blasieholm­en rivs för Nobel Center.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden