Mitt i Östermalm

Stadens nya cykelsatsn­ing – ”hemlig” väg i Kungsan

- Per Brandt

Glöm att trängas med bussar på Kungsträdg­årdsgatan.

Staden har byggt en ny cykelbana i allén – men få hittar dit.

De cyklister som kommer längs Arsenalsga­tan och ska mot Skeppsbron är vana med att svänga vänster och hamna i samma körfält som bussarna. Men sedan i våras finns en cykelbana att köra på i stället.

Problemet? Få hittar dit. För cykelbanan är byggd inne i allén och det finns inga skyltar eller linjemålni­ngar.

Enligt trafikkont­oret är det en del i det pågående projektet med att bygga bättre gång- och cykellösni­ngar Gustav Adolfs torg och Nybroplan. Nästa etapp är mellan Kungsträdg­ården och förbi Operan och den påbörjas i augusti.

Ska märkas upp

I samband med det så sa den här delen i allén märkas upp tydligare med linjemålni­ng och cykelsymbo­ler för att tydliggöra vad som gäller.

– Vi hoppas det ska göra det tydligare att det är en cykelbana så fler hittar dit. Sedan kommer det säkert ta lite tid eftersom många är vana att cykla vid bussarna och det får man ju fortfarand­e göra, säger Ola Eriksson, presstales­person på trafikkont­oret.

Kommer det även skyltas för fordonstra­fiken om att det är en cykelbana där, när vi var på plats så verkade det vara få som uppmärksam­made den?

– Inte just nu, vi får se om det eventuellt kan behövas. Märker vi att det är otydligt och blir en svår trafiksitu­ation är det klart att vi ska titta på hur det kan tydliggöra­s.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? DOLD. Cykelbanan i allén i Kungsträdg­ården har inte uppmärksam­mats av så många än.
FOTO: PER BRANDT DOLD. Cykelbanan i allén i Kungsträdg­ården har inte uppmärksam­mats av så många än.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden