Mitt i Östermalm

L: Bygg restaurang­er och bostäder på Riddarholm­en

- Clarence Frenker

Omvandla gamla byggnader till bostäder och få igång ett levande kafé och restaurang­utbud. Det är några av Liberalern­as planer för hur Riddarholm­en ska kunna utvecklas.

Enligt Liberalern­a i Stockholm är Riddarholm­en ”underutnyt­tjad” och man förslår därför i sitt valprogram en rad åtgärder för att ge nytt liv åt området.

Förutom att utveckla platsen med kaféer, badplatser och restaurang­er föreslås även att staden utreder möjlighete­n att inrymma bostäder i den gamla befintliga bebyggelse­n.

– Det är en skam att en av Sveriges mest attraktiva platser för bostäder inte innehåller en enda bostad. Vi tycker därför att det är dags att ta upp med fastighets­verket att omvandla de här byggnadern­a till bostäder, säger opposition­sborgarråd­et Lotta Edholm (L).

”Är väldigt dött”

Visionen är att få till en mix i området som gör det möjligt för både stockholma­re och turister att nyttja platsen, som hon i dag beskriver som mer eller mindre bortglömd.

Enligt Edholm skulle en utveckling av området inte bara ge mer liv, utan även öka tryggheten. En central del i det hela vore också att gräva ner Centralbro­n, som hon menar skärmar av Riddarholm­en från Gamla stan. Det i sin tur skulle även öka båttrafike­n till platsen.

– Det är väldigt dött och en för stockholma­rna väldigt otillgängl­ig plats. Det är mest turister som kommer dit. Och som skattebeta­lare kan man vara upprörd över att de mest attraktiva lägena i en stad är kontor. Målet är därför att göra Riddarholm­en mer tillgängli­g även för invånarna, säger Lotta Edholm.

Ett av målen är också att få till en badplats.

– Det går att bada där, vattnet är rent. Därför är det givet att det ska utnyttjas på bästa sätt, säger hon.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BORTGLÖMT? ”Som skattebeta­lare kan man vara upprörd över att de mest attraktiva lägena i en stad är kontor”, säger Lotta Edholm (L).
FOTO: MOSTPHOTOS BORTGLÖMT? ”Som skattebeta­lare kan man vara upprörd över att de mest attraktiva lägena i en stad är kontor”, säger Lotta Edholm (L).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden