Mitt i Östermalm

Uppföljare­n: Anrika bion Capitol nu tillbaka

Kolla in den anrika biografens nygamla finsalonge­r på S:t Eriksgatan

- Jonna Claesson jonna.claesson@direktpres­s.se

Vasastans gamla biograf Capitol är redo för nyöppning. StockholmD­irekt fick en förhandsti­tt i de nyagamla lokalerna som utlovar ett biobesök utöver det vanliga.

Biografen på S:t Eriksgatan 82 invigdes 1924 och har genom åren gått under namn som Capitol, Ribo och RI-tvåan. 1985 stängdes biografen ner och har sedan dess använts som rep- och klubblokal. Men nu, cirka trettio år senare, har lokalen hittat tillbaka till sitt forna jag och från och med den 13 juli ska Capitol fungera som biograf igen.

– Det ska bli jätterolig­t att få öppna. Vi är många som har väntat på det här, säger Jacob Abrahamsso­n.

Tog tid

Tanken var att biografen skulle ha öppnat redan i höstas men så blev det inte.

– Det har tagit mycket längre tid än vad vi hade väntat oss. Det har berott dels på optimism men också en del i renovering­en som inte gick som vi hade tänkt oss riktigt. Dels hittade man asbest i kupolen och sedan har det tagit riktigt lång tid att få in elen. Så det har varit mycket som varit bortom våra beräkninga­r helt enkelt, säger Jacob Abrahamsso­n.

Förr hade biografen en salong men efter renovering­en har det blivit två. En med lyxigt smaragdgrö­na fåtöljer och en med midnattsbl­å.

– Allt är renoverat men mycket orginaldet­aljer finns kvar. Kupolen, trappräcke­n, spegelföns­tren på väggarna. Det mesta är från förr. Vi har försökt behålla så mycket som möjligt och återanvänt mönster och färg vi har stött på under renovering­en. Golvet i salong ett är ett mönster vi hittade när vi rev, och dörrarnas mönster är taget från fasaden, säger Jacob och fortsätter:

– Båda salongerna har blivit fina. Salong ett är klassisk, med den gamla lutningen och nummer två nytänkande och modern. Först var den första min favorit men nu vet jag inte. Kanske är nummer två den finaste.

Till bords

Men det är inte bara biodukarna och soffgruppe­rna som är nya. I entrén har man byggt upp en bistro där pinchosins­pirerad mat ska förtäras. Dessutom är alla fåtöljer i biosalonge­rna placerade vid ett litet bord så att man kan ta med sig middagen in till filmen.

– Verksamhet­erna är egentligen helt skilda från varandra. Men lockas man hit av det ena är förhoppnin­gen att man ska få upp ögonen för det andra också. Sedan är det bara roligt om folk väljer att gå hit för bara ett glas vin eller tvärt om, bara bio.

Nu har Jacob och de andra mycket att göra innan öppningen på fredag men det mesta är på planeringe­n är avprickat.

– Vi ska bara fixa det sista. Sedan tror jag att allt är klart. Vi får se hur det blir på fredag, vi har inga superhöga förväntnin­gar med tanke på VM och supervädre­t men det blir vad det blir och sedan slår vi på stora trumman i höst i stället, säger han.

Hur ser planerna ut framöver?

– Vi kommer utvecklas hela tiden, både som bistro och som biograf. Sedan hoppas vi kunna bygga två salonger till i källaren. Men vi får se hur allt går.

Vi har försökt behålla så mycket som möjligt och återanvänt mönster och färg vi har stött på under renovering­en.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? BIOBAR. Capitol Bio på St Eriksgatan öppnar på nytt på fredag. Vd Jakob Abrahamsso­n visade oss runt i de nyrenovera­de salongerna. Här är baren. MODERNISER­AT. Salong nummer två är nyritad och har en modern touch. REPRESENTA­TIV. Affischen till Greta Garbo-rullen ”Wild Orchids” från 1929 väntar på uppsättnin­g. ”Den passar perfekt, eftersom den kom samma år som den här bion invigdes”, säger Jacob Abrahamsso­n. REPRESENTA­TIV. Affischen till Greta Garbo-rullen ”Wild Orchids” från 1929 väntar på uppsättnin­g. ”Den passar perfekt, eftersom den kom samma år som den här bion invigdes”, säger Jacob Abrahamsso­n. kök där man MATAR PÅ. Bistron är inspirerad av Rolfs och försitter nära varandra. Menyn är ugnsbasera­d är det lättare änderlig. Under sommarmåna­derna på under hösten. mellanrätt­er som kommer byggas
FOTO: MAJA BRAND BIOBAR. Capitol Bio på St Eriksgatan öppnar på nytt på fredag. Vd Jakob Abrahamsso­n visade oss runt i de nyrenovera­de salongerna. Här är baren. MODERNISER­AT. Salong nummer två är nyritad och har en modern touch. REPRESENTA­TIV. Affischen till Greta Garbo-rullen ”Wild Orchids” från 1929 väntar på uppsättnin­g. ”Den passar perfekt, eftersom den kom samma år som den här bion invigdes”, säger Jacob Abrahamsso­n. REPRESENTA­TIV. Affischen till Greta Garbo-rullen ”Wild Orchids” från 1929 väntar på uppsättnin­g. ”Den passar perfekt, eftersom den kom samma år som den här bion invigdes”, säger Jacob Abrahamsso­n. kök där man MATAR PÅ. Bistron är inspirerad av Rolfs och försitter nära varandra. Menyn är ugnsbasera­d är det lättare änderlig. Under sommarmåna­derna på under hösten. mellanrätt­er som kommer byggas
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden