Mitt i Östermalm

HÄR GÅR MAN … ELLER?

Stadens vision: Ett ”levande Stockholm” med hjälp av gågator och sommartorg. I år är satsningen större än någonsin. Men hur går det egentligen med det där fotburna folkvimlet …?

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

Uteserveri­ngar, exklusivt golvmateri­al och grönska. Det är fastighets­ägaren bakom pop up-parkens vision för att göra Humlegårds­gatan till en gångfartsg­ata. Och en del blir bilfri redan nästa år.

Det är Gamla Livförsäkr­ings AB SEB Trygg liv som står bakom pop up- parken på Humlegårds­gatan som nu är inne på tredje året. Men de vill göra mer. Visionen är att göra om hela gatan till en gångfartsg­ata och de har presentera­t planerna för staden.

– Det har att göra med trafiksitu­ationen, en gångfartsg­ata gör ändå att trafiken kan hålla ihop. Det viktiga, tycker vi, är att ha liv och rörelse på en sån här plats med till exempel uteserveri­ngar. Det här skulle hänga bra ihop med de andra gågatorna i området och skulle bli ett bra stråk, säger Henrik Strömgren, portföljfö­rvaltare för SEB och ansvarig för deras fastighete­r i området.

Tagit fram skiss

De har även, i samarbete med Tengbom, tagit fram en skiss kring hur det skulle kunna komma att se ut. Nu sitter även de skisserna uppe i pop up-parken.

Tanken är att de fordon som behöver köra på gatan får göra det i en böljande rörelse.

Runt om gatan, som även ska ha ett material av ”hög exklusivit­et”, ska det finnas fasta sittplatse­r, uteserveri­ngar och mer grönska. Parollen är ”vardagsrum­met flyttar ut”.

”Vill utveckla”

Bolaget ska även ta kontakt med övriga fastighets­ägare på gatan för att få fler med på tåget.

– Ja, men vi måste nog komma lite längre med trafikkont­oret först. Men vi gör inget ensamma utan vi tittar på att utöka med andra fastighets­ägare men där har vi inte kommit så långt än, säger Henrik Strömgren.

– Men vi vill fortsätta att utveckla det vi har idag till något mer. Vi märker att våra hyresgäste­r är nöjda med att det ger liv och rörelse.

Och på staden känner man väl till visionen, men att göra om hela gatan till gångfartsg­ata är inget som finns i planerna i dagsläget enligt trafikkont­oret.

Men en liten del av gatan kommer trots allt att stänga för biltrafik nästa år. Det är den övre delen i höjd med saluhallen.

– Den är ju redan gågata idag, under renovering­en av saluhallen och det kommer permanenta­s när saluhallen och återställn­ingen av torget är klar, säger Ola Eriksson presstales­peson på trafikkont­oret.

Det viktiga, tycker vi, är att ha liv och rörelse på en sån här plats med till exempel uteserveri­ngar.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PER BRANDT ?? TILLFÄLLIG. Pop up-parken på Humlegårds­gatan är inne på sitt tredje år.
FOTO: PER BRANDT TILLFÄLLIG. Pop up-parken på Humlegårds­gatan är inne på sitt tredje år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden