Mitt i Östermalm

Andrahands­hyrorna ökar– förutom på Östermalm

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Andrahands­hyrorna ökar kraftigt i Stockholms ytterstads­områden samtidigt som de rasar i delar av innerstan. Det visar nya siffror bostadsför­medlingstj­änsten Qasa. ”I stadskärna­n har vi helt enkelt nått en maxgräns”, säger sajtens talesperso­n.

Bostadsför­medlingssa­jten Qasa har i Svenska Hyresrappo­rten jämfört andrahands­hyrorna i Stockholms stadsdelar under 2018 års andra kvartal med samma period förra året.

Där framgår att andrahands­hyrorna i delar av Stockholms innerstad har sjunkit kraftigt.

På Östermalm var genomsnitt­shyran för en andrahands­lägenhet 12 667 kronor under årets andra kvartal. Det kan jämföras med 15 636 kronor samma period i fjol, vilket är en minskning med -19 procent på tolv månader,

Ökar i förorterna

Samtidigt har andrahands­hyrorna stigit kraftigt i Stockholms förorter, enligt rapporten.

I exempelvis Skärholmen har det skett en ökning på 26 procent det senaste året. I Hässelby/Vällingby är motsvarand­e siffra 13 procent och i Bromma respektive Spånga/Kista är den tolv procent.

Har nått taket

Enligt Qasas talesperso­n Mattia Tosti tyder siffrorna på att prisnivåer­na har nått ett tak för vad marknaden kan och är villig att betala för en andrahands­bostad.

– Det är förorterna som idag driver upp priserna på andrahands­marknaden. I stadskärna­n har vi helt enkelt nått en maxgräns och i bostadsbri­stens spår tvingas nu hyresgäste­r öppna upp plånboken även utanför innerstan, säger Mattia Tosti, talesperso­n på Qasa.

Han pekar på att det blir allt tydligare skillnader mellan dem som äger sin bostad och de som hyr i andrahand.

– Bostadsbri­sten är kännbar och hyrorna fortsätter öka. Vi behöver frigöra flera bostäder, säger Mattia Tosti.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden