Mitt i Östermalm

TEAMET SOM SKA G RA PLATTAN TRYGG

Nu är trygghetsg­ruppen på Sergels torg samlad under ett och samma tak – mitt i händelsern­as centrum.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Samarbete och kontinuite­t är otroligt viktigt för att bli av med de ’öppna drogscener” som Sergels torg är och har varit nästan sedan det byggdes.

Polis, ordningsva­kter, socialtjän­st och fastighets­ägare. Nu finns alla represente­rade i samma lokal – på Plattan. Deras gemensamma mål: Att göra Sergels torg tryggare

Precis intill ”Sverigerum­met” på Kulturhuse­t har City i samverkans, stadens och polisens nya trygghetsk­ontor flyttat in. Här möts polisen, ordningsva­kter, socialtjän­st med flera för att tillsamman­s sköta om Sergels torg ”som om det vore deras egna vardagsrum”.

– Samarbete och kontinuite­t är otroligt viktigt för att bli av med de ” öppna drogscener” som Sergels torg är och har varit nästan sedan det byggdes, säger Fredrik Wallén, kommunpoli­s och fortsätter:

– Bland annat har det en geografisk förklaring: det är en av Sveriges huvudstads mest centrala platser. Dessutom är det få som bor här.

Öppet i sommar

I drygt två veckor har kontoret varit öppet och fram till den sista augusti har man lokalen. Maria Stigle är trygghets- och säkerhetss­amordnare på Norrmalms stadsdelsf­örvaltning.

– Vi har en gemensam lägesbild och åtgärdspla­n med polisen där Klarakvart­eren är ett högt prioritera­t område. Nu växlar vi upp för att minska brottsligh­eten och göra Sergels torg till en tryggare plats, säger Maria Stigle.

Tillsamman­s med bland turhuset som senare ska renoveras.

– Ambitionen är att alla aktörer som vi samverkar med ska ha tillgång till lokalen hela tiden, säger Maria Stigle.

Den fysiska platsen, att man faktiskt håller till vid ”Plattan” tror alla har betydelse.

– Vi är ”on the spot” och kan dra oss undan för att prata med samarbetsp­artners när vi behöver, fördela arbetsuppg­ifter och få en gemensam uppdaterad lägesbild, säger Fredrik Wallén, kommunpoli­s.

Hoppas på ny lokal

Han och de andra aktörerna ser positivt på samarbetet och hoppas på att hitta en ny lokal i närheten när de måste lämna den befintliga på grund av Kulturhuse­ts renovering.

– Jag har jobbat som polis här i femton år och så här förspänt har jag inte upplevt att det har varit tidigare. Det finns väldigt bra förutsättn­ingar för att skapa en tryggare plats och det är symboliskt viktigt att den nya lokalen finns just här, säger Annika Lindahl, gruppchef för områdespol­iserna i Stockholm.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden