Mitt i Östermalm

Martin tvingades riva sin kiosk

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Trots bygglov tvingades prisade torghandla­ren Martin Martinov riva sin nya kiosk på Gösta Bohmans plats tidigare i sommar.

I sjutton år har Martin Martinov sålt frukt och blommor på Karlaplan. För flera år sedan tröttnade han på att köra sina varor fram och tillbaka varje dag. Dessutom på att dagligen bygga och montera ned ett tält.

Tidigare i år fick han ett tvåårigt tillfällig­t bygglov för en fast byggnad på Karlaplan intill Fältöverst­en. Men det räckte inte. Trots att han trott att han gjort allt rätt så sa fastighets­kontoret att han måste ta bort byggnaden.

Saken är den att stadsbyggn­adskontore­t beviljade bygglovet men att markägaren fastighets­kontoret säger att marken klassas som ”torgyta” vilket innebär att man inte får bygga något fast där.

Men hur kunde stadsbyggn­adskontore­t, som ju också är en del av Stockholms stad, då ge bygglov?

– Vi kan i princip inte säga nej till ett förslag som uppfyller plan- och bygglagen även om fastighets­ägaren inte håller med. Däremot så upplyser vi den som vill bygga om detta och då drar ju personen i 99 fall av 100 tillbaka sin ansökan kostnadsfr­itt, säger Mikael Andersson Ståhl, enhetschef på stadsbyggn­adskontore­t.

Tolkades som uppmaning

I Martin Martinovs fall fick fastighets­kontoret frågan om bygglovet på remiss från stadsbyggn­adskontore­t. Och man svarade att man ”avstyrker” förslaget med kommentare­n att ytan ligger på torgyta.

Men det tolkade inte stadsbyggn­adskontore­t som ett skarpt avslag utan snarare som en upplysning.

– Hade fastighets­kontoret tydligt skrivit att man inte skulle upplåta marken så hade vi informerat torghandla­ren. I deras svar avstyrker de bara på grund av att det är torgyta, det är inte samma sak som att säga att man inte kommer upplåta marken. Vi tycker att byggnaden ryms inom torgändamå­l, säger Mikael Andersson Ståhl.

Linda Laine är presskonta­kt på fastighets­kontoret.

– Vi har haft en dialog med torghandla­ren och han har känt till att man inte har rätt att uppföra en byggnad på torgmark. Han har förmodlige­n sökt bygglov med förhoppnin­gen att marken ska överlåtas till trafikkont­o- ret. Sedan har han fått bygglov för ”själva byggnaden”. Men vi som förvaltnin­g har inte rätt att överföra marken till en annan förvaltnin­g, säger Linda Laine, presskonta­kt på fastighets­kontoret.

Är uppgiven

Torghandla­ren Martin Martinov har fått dubbla budskap från staden och har nu tvingats ta bort hela sin kiosk som han trodde att han hade rätt till. Han är uppgiven.

– Det här är en katastrof för mig. Jag har lånat privat och på banken, det kommer ta många år att betala tillbaka, säger Martin Martinov som 2012 och 2015 utsetts till Årets torghandla­re.

Den 15 juli rev han kiosken själv.

Det här är en katastrof för mig. Jag har lånat privat och på banken, det kommer ta många år att betala tillbaka

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BORTA. Trots bygglov tvingades prisade torghandla­ren Martin Martinov riva sin nya kiosk på Gösta Bohmans plats eftersom fastighets­kontoret, som äger marken, menar att man inte kan ha en fast byggnad på mark som klassas som ”torgyta”.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BORTA. Trots bygglov tvingades prisade torghandla­ren Martin Martinov riva sin nya kiosk på Gösta Bohmans plats eftersom fastighets­kontoret, som äger marken, menar att man inte kan ha en fast byggnad på mark som klassas som ”torgyta”.
 ??  ?? ETT HÅRT SLAG. Martin Martinov känner sig uppgiven och säger att det här innebär en ekonomisk katastrof för honom.
ETT HÅRT SLAG. Martin Martinov känner sig uppgiven och säger att det här innebär en ekonomisk katastrof för honom.
 ??  ?? RIVEN. Martin Martinov fasta byggnad är nu riven.
RIVEN. Martin Martinov fasta byggnad är nu riven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden