Mitt i Östermalm

”Jag är orolig för att de ska ändra reglerna för invandrare”

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Om de boende i norra innerstan fick bestämma skulle alliansen styra Stockholm. Men i studentkva­rteren vid Lappis får de rödgrönros­a stor majoritet.

Vid Lappkärrsb­erget har både Vänsterpar­tiet (12,59 procent), Feministis­kt initiativ ( 10,91 procent) och Miljöparti­et (23,62 procent) sina starkaste fästen på Östermalm. Tillsamman­s fick de rödgrönros­a 64 procent av rösterna i området i förra valet medan alliansen fick knappt 31 procent.

Att jämföra med Moderatern­as starkaste fäste i området kring Oscarskyrk­an på Östermalm där partiet fick 63 procent av rösterna och alliansen 86 procent efter förra valet.

Är det koncentrat­ionen av studenter som gör att Lappis sticker ut så mycket på Östermalm? Det är absolut en förklaring, tror Kafi Abdullahid som själv är student och boende i området. Han har uppehållst­illstånd men inte medborgars­kap och får därför inte rösta i riks- dagsvalet men i kommun- och landstings­valet.

– Jag kan förstås inte prata för alla men de flesta jag har träffat här röstar åt vänster. Många som studerar gillar att ha politiska diskussion­er om mänskliga rättighete­r. Många ser också antirasism och klimatet som viktiga frågor. I området bor folk från hela världen och jag med flera oroar oss för att Sverigedem­okraterna ska växa, säger Kafi Abdullahid.

Han ska snart ta sin andra master och siktar på att bli gymnasielä­rare i matte och kemi och tar valet på stort allvar.

– Jag är orolig för att de ska ändra reglerna för invandrare, säger han.

Att många unga bor vid Lappkärrsb­erget tror Kafi Abdullahid också spelar roll för att det är betydligt rödare där än på övriga Östermalm. Han ska rösta och hoppas även snart få rösta i riksdagsva­let.

– Kanske nästa val!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden