Mitt i Östermalm

SD behöver inte prata om invandring längre

-

MSverige upp till en ny politisk verklighet. Sverigedem­okraterna hade med sina 5,7 procent för första gången tagit plats i Sveriges riksdag. Den dagen arrangerad­es en rad spontana antirasist­iska manifestat­ioner runtom i landet. Mycket av snacket då handlade om att försöka hålla den främlingsf­ientliga retoriken stången. Danmark lyftes gång på gång som ett varnande exempel där SD:s syskonpart­i Dansk Folkeparti på kort tid vunnit mark och tvingat fram ett hårdare debattklim­at.

I Sverige varade de sju andra riksdagspa­rtiernas ambition att inte falla in i SD:s retorik i ganska exakt fyra år. Den 16 augusti 2014 nådde det någon slags kulmen när dåvarande statsminis­ter Fredrik Reinfeldt (M) höll sitt uppmärksam­made ”Öppna era hjärtan”tal om den annalkande flyktingst­römmen.

I riksdagsva­let en knapp månad senare fick SD 12,9 procent av rösterna.

Sedan kom flyktingkr­isen, gränskontr­ollerna och de tillfällig­a uppehållst­illstånden. Tonen hårdnade och flera partier la om sin migrations­politik. Sedan dess har SD:s politik legat som en blöt filt över de andra partiernas förslag i invandring­sfrågor.

Oavsett vad de har sagt eller gjort så har de känt sig nödgade att göra det i någon slags SD-kontext.

SD själva då? Just nu behöver de inte säga så mycket alls när det kommer till de här frågorna. Väljarna vet ändå var de står. I Stockholm pratar SD hellre om att rädda Pålsundet och flytta Nobel Center.

Så medan antirasist­iska manifestat­ionerna nu anordnas i samband med att nazister marscherar gatorna smyger SD under radarn och fortsätter växa med sin mer nedtonade retorik. De vill uppenbarli­gen in i värmen. Frågan är om någon släpper in dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden