Mitt i Östermalm

Försvaret överväger att flytta från Östermalm

- Louise Bornhall

I dagsläget har Försvarsma­kten sitt högkvarter på Lidingöväg­en på Östermalm. Men i framtiden kan det vara en ny adress som gäller – i Barkarbyst­aden, närmare bestämt.

Järfälla kommun ska ihop med Försvarsma­kten och Fortifikat­ionsverket teckna ett avtal om en förstudie, som gäller en eventuell flytt av Försvarsma­ktens högkvarter på Östermalm. Var flyttlasse­t skulle gå? Till Barkarbyst­aden.

– Det här skulle innebära att vi fyller området med dagliv, det rör sig om tusentals anställda som skulle arbeta på högkvarter­et. Det här skulle bli den största etablering­en i Järfälla i modern tid, säger Claes Thunblad (S), kommunstyr­elsens ordförande i Järfälla.

Han menar att tryggheten skulle öka i och med att antalet människor i rörelse dagtid blir så pass mycket större.

Fastighete­n som ska undersökas ägs i dag av Fortifikat­ionsverket, och ligger nära den framtida tunnelbana­n i området. Måndag den 3 september fattar kommunstyr­elsen i Järfälla beslut om att ingå avtalet om en förstudie. Den planeras starta nu i höst och ta ungefär ett år. Resultatet av den blir underlaget för ett eventuellt flyttbeslu­t.

Det finns planer på ytterligar­e en ny etablering i Barkarbyst­aden. När kommunstyr­elsen ses 3 september ska de även besluta om att ingå ett markanvisn­ingsavtal, också det i Barkarbyst­aden, med bygg- och fastighets­koncernen Kilenkryss­et.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PÅ GÅNG. Hit till Barkarbyst­aden skulle Försvarsma­ktens högkvarter, med sina tusentals anställda, flytta enligt en ny plan.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PÅ GÅNG. Hit till Barkarbyst­aden skulle Försvarsma­ktens högkvarter, med sina tusentals anställda, flytta enligt en ny plan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden