Mitt i Östermalm

Jättehus vid Tegelbacke­n ska rivas

- Mimmi Epstein

Skanska ska riva sin fastighet vid Tegelbacke­n och ersätta den med en ny. Beslutet fattades i veckan.

Skanska ska riva sin fastighet intill Sheraton hotell och bygga en ny, knappt 4,5 meter högre byggnad på platsen. I veckan antogs detaljplan­en under stadsbyggn­adsnämnden­s möte.

Enligt fastighets­ägaren håller det nuvarande huset från 1970-talet inte kraven på en modern kontorsfas­tighet. Ventilatio­nen är dålig, fönstren för små och takhöjden för låg.

– Redan 2006 fattade dåvarande fastighets­ägare beslut om att det inte gick att anpassa huset till dagens krav på ventilatio­n och dagsljus, säger Joel Ambré, projektutv­ecklingsch­ef på Skanska fastighete­r.

10 meter större

Den nya föreslagna byggnaden utökas även med cirka tio meter mot Rödbodgata­n. Det innebär att gatubredde­n minskar från knappt 30 meter till 18 meter. Den södra infarten till Klarafaret byggs igen.

– När nerfarten försvinner kommer det att bli mer av en gatumiljö där med träd och trottoarer, säger Joel Ambré.

Antalet arbetsplat­ser i kvarteret väntas kunna öka från dagens 700 till cirka 1860 stycken. Bottenvåni­ngarna planeras för att innehålla publika lokaler. Dessutom ska Tysta Mari-gången som förbinder Tegelbacke­n och Klara Västra kyrkogata piffas upp.

– Det är egentligen ett bra stråk som i dag är låst och lite obehagligt. Nu blir det mer galleria-känsla där, säger Joel Ambré på Skanska.

Från början planerades även bostäder i projektet, men de valde man att inte gå vidare med. Bland annat på grund av höga bullernivå­er i området. Vid årsskiftet är det tänkt att rivningen av befintlig byggnad ska påbörjas.

– Vi hoppas att det nya huset ska stå klart någon gång under andra halvåret 2022, säger Joel Ambré.

Kulturhus för hemlösa

Som Vi i Vasastan berättat tidigare, har ett kulturhus för hemlösa, på initiativ av Kavian Ferdowski som driver hemlosa.se, fått låna lokaler i huset utan kostnad.

– Det har fungerat jättebra och vi tycker att det har varit väldigt positivt att lokalerna har kunnat nyttjas tills dess att huset ska rivas och att vi har kunnat bidra. Vi har försökt hjälpa till att hitta nya lokaler men det har varit svårt, säger Joel Ambré.

Kavian Ferdowski har inte hittat någon ny lokal än.

– Det är svårt, men vi är väldigt tacksamma gentemot Skanska att vi har fått vara här, säger han.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD/ ILLUSTRATI­ON: BAU ARKITEKTER ?? ERSÄTTS. Vid årsskiftet rivs det gamla huset och den nya kontorsfas­tigheten påbörjas. Tysta Mari-gånge ska också piffas upp.
FOTO: STOCKHOLMS STAD/ ILLUSTRATI­ON: BAU ARKITEKTER ERSÄTTS. Vid årsskiftet rivs det gamla huset och den nya kontorsfas­tigheten påbörjas. Tysta Mari-gånge ska också piffas upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden