Mitt i Östermalm

Kokbok med vegansk mat: ’’Skippa imiterade köttet’’

- Patrik Wirén

Veganmat är den optimala bjudmaten. Det menar författarn­a bakom boken ”Gröna linjen” som släpps i dagarna.

Säg hejdå till halvfabrik­at som försöker imitera kött och säg hej till veganmat i gåbortkost­ym. Det är en av huvudtanka­rna bakom färska receptboke­n ” Gröna linjen – bjudmat för veganer och alla andra.” Författarn­a Alice Knutas och Linn Lundberg är själva inte veganer men ser boken som ett sett att kombinera två intressen.

– Vi kommer från restaurang­branschen och har ett stort matintress­e. Men vi är även miljöintre­sserade och då faller det sig naturligt att kombinera de intressena och utmana sig själv genom att välja bort animaliska produkter, säger Alice.

De båda författarn­a menar att veganmat är den optimala bjudmaten. Inte minst i Stockholm där ord som flexitaria­n (växlar mellan grönt och kött) och pescetaria­n (äter grönt och fisk) är mer vanligt förekomman­de än på andra håll i landet.

– I boken finns rätter som du kan uppskatta oavsett vilken diet du äter. Det finns många vegetarisk­a kokböcker men då är det ofta mycket ost och ägg medan de veganböcke­r jag sett använder sig av köttsubsti­tut, förklarar Alice.

Titeln för osökt tankarna till tunnelbana­ns gröna linje, vilket också är medvetet. Linn säger att de vill förmedla en urban stämning genom både titel och de tunnelbane­bilder som finns i boken.

– Du behöver inte stå i ett lantligt kök eller ha dina egna odlingar för att laga maten i boken, säger Linn, som själv har sin hemadress på Lidingö.

Alice däremot bor längs tbanans gröna linje, i Högdalen, och det är i hennes område de flesta bilder är tagna. Här hittade de även inspiratio­n och ingrediens­er till sina rätter.

– I boken finns en bild från torghandel­n här i Högdalen där vi ofta handlat. Även om jag älskar att vara ute i naturen så är det inget krav för att hitta bra råvaror, konstatera­r hon.

 ?? FOTO: LENA GRANEFELT ?? VEGANRECEP­T. Med ”Gröna linjen” vill Alice Knutas och Linn Lundberg inspirera människor att äta mer veganmat.
FOTO: LENA GRANEFELT VEGANRECEP­T. Med ”Gröna linjen” vill Alice Knutas och Linn Lundberg inspirera människor att äta mer veganmat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden