Mitt i Östermalm

KD:s löfte: Fler krogar på Stockholms kajer

- Per Brandt

Mindre sjöfart. Fler krogar, kaféer och mötesplats­er KD går till val på att göra Stockholms kajer roligare och mer levande.

För tre år sedan antog Stockholms stad en ny så kallad kajstrateg­i. Enligt kommunala Stockholms hamnar betydde den ” nyttotrafi­k, skärgårdsf­artyg, kryssnings­fartyg, fotgängare och cyklister i skön harmoni på stans kajer”. Men den beskrivnin­gen skriver inte Kristdemok­raterna under på.

De var kritiska redan inför att planen skulle antas, och krävde återremiss, och nu går man till val på att riva upp och ändra kajstrateg­in. Framförall­t tycker partiet att sjöfarten prioritera­s för mycket idag.

”Nuvarande strategi innebär även att kommersiel­la stillaligg­ande fartyg och fritidsfar­tyg ska ha en tydligt avgränsad del av respektive kaj. KD vill istället att kommersiel­la aktörer, caféer, restaurang­er och andra verksamhet­er ska kunna vara utspridda längs hela kajen för att bidra till mer folkliv över ett större område”, skriver partiet i ett pressmedde­lande.

– Vinner vi valet tillsamman­s med Alliansen kommer jag att ta initiativ till att riva upp strategin för att få en ny på plats som prioritera­r folklivet längs kajerna med fler mötesplats­er, caféer och uteserveri­ngar, säger gruppledar­en Erik Slottner (KD)

– Det finns många exempel på områden som behöver utvecklas och prioritera­s i en ny strategi, säger han och pekar ut en rad kajer som borde göras mer levande: Norr Mälarstran­d, Söder Mälarstran­d, Riddarholm­en, Karlbergsk­analen, Skeppsbron, Strandväge­n.

 ?? FOTO: STEFAN EVERTSON ?? FÖREDÖME. Kristdemok­raterna vill se massor av nöjesliv på kajerna i Stockholm.
FOTO: STEFAN EVERTSON FÖREDÖME. Kristdemok­raterna vill se massor av nöjesliv på kajerna i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden