Mitt i Östermalm

Riktigt rörigt i kioskpolit­iken

- Fredrik Ohlsson Karlaplan

Det hände sig att en man i sina bästa år kom till Sverige från främmande land. Idogt arbete ledde till att han blev i besittning av ett grönsaksst­ånd på Karlaplan. Där etablerade han sig. Hans verksamhet på torget framför ”Fältan” ledde till att han vid ett flertal tillfällen i denna tidning korades till årets torghandla­re i Stockholm. En dag begärde han tillstånd – av staden – att få utveckla sin verksamhet och bygga en stationär kiosk. Han fick tillstånde­t och började bygga. En vacker dag stod kiosken där. Redo att tjäna frukt och grönsakssu­gna i våra kvarter. Det gick en tid. Den vackra dagen blev till en mulen dag: då var kiosken riven – av staden.

En politisk vänsterhan­d hade sanktioner­at. En politisk högerhand hade refuserat. Eller om det var tvärt om? Ingen av händerna visste i alla fall vad den andra höll på med? Så urbota förnedrand­e för alla parter – inte minst för den förlorande, grönsaksha­ndlaren.

Parallellt och lite i skymundan sker ett annat bygge: framför Maxim på den plätt som jag trodde var vikt för boule och kontemplat­ion och bakom höga skrank, byggs det, enligt hörsägen, ytterligar­e en korvkiosk! Då blir det tre sådana bara på Karlaplan.

I linje med valpropaga­ndans fantasilös­a affischeri­ng har vår grönsaksha­ndlare fått sällskap av icke blott otaliga bilder av stelt leende och tämligen bleka partiledar­e – i alla fall de manliga, utan även av en koloss till valstuga som vida överträffa­r alla bottenreko­rd i arkitekton­isk styggelse som det före detta Strindberg­shuset en gång pådyvlades.

Ytterligar­e en politisk kalamitet?

En politisk vänsterhan­d hade sanktioner­at. En politisk högerhand hade refuserat.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? KARLAPLAN. Trots bygglov tvingades prisade torghandla­ren Martin Martinov riva sin nya kiosk på Gösta Bohmans plats.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN KARLAPLAN. Trots bygglov tvingades prisade torghandla­ren Martin Martinov riva sin nya kiosk på Gösta Bohmans plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden