Mitt i Östermalm

Alliansens löfte: Skrota heltidsrät­t på förskolan

- Johann Bernövall

Reformen som tillåter barn till föräldrale­diga att gå i förskolan på heltid har varit och är fortsatt en het fråga i Stockholms­politiken. Allianspar­tierna lovar nu att riva upp beslutet vid en valseger.

2017 års reform som tilllåter barn till föräldrale­diga att gå i förskolan på heltid har varit och är fortsatt en het stridsfråg­a i Stockholms­politiken. Nu lovar de fyra allianspar­tierna att riva upp beslutet vid en valseger.

Anna König Jerlmyr, Moderatern­as gruppledar­e i Stadshuset, menar att reformen som sittande majoritet drivit igenom, som innebär att barn till föräldrale­diga har rätt till heltid i förskolan slår mot förskolelä­rarna.

– Vi anser att vårt förslag som gäller 30 timmar i veckan för barn till föräldrale­diga är generöst nog. Den pedagogisk­a verksamhet­en för barnen är ofta mellan klockan 9 och 15 så de här barnen får ta del av det mes- ta. Det blir ett sätt att avlasta de som arbetar i förskolan, vi har lyssnat på dem och som det är idag så håller det inte. Det är också ett sätt att öka kvaliteten på den tiden barnen är på förskolan, säger hon.

Alliansen enade

De fyra allianspar­tierna har enats om att gå till val på att riva upp heltidsref­ormen.

– Vi är sammanprat­ade om det här till skillnad från de rödgrönros­a, säger Anna König Jerlmyr (M).

Lotta Edholm, Liberalern­as förstanamn i Stockholm, håller med Anna König Jerlmyr.

– Jag har talat med så många förskollär­are som är helt ursinniga över hur den här reformen har slagit, inte minst mot barnen. Förskolan ska inte vara som ett snabbköp för föräldrar som ska vara tillgängli­g för alla alltid, säger Lotta Edholm (L), opposition­sborgarråd.

Socialdemo­kraterna har gått i bräschen för reformen och finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) har tidigare hårdnackat försvarat sig mot kritiken som funnits. Hon menar att satsningen är finansiera­d då de rödgröna höjt förskolesc­hablonen varje år vid makten, nu senast med tre procent.

Miljöparti­et är inne på samma linje.

– Vi har tillsamman­s med den rödgrönros­a majoritete­n gjort omfattande satsningar på förskolan under den här mandatperi­oden samtidigt som rätten till heltid införts. Vi vill inte ändra på rätten till heltid i förskolan, säger Katarina Luhr (MP), miljöborga­rråd och partiets förstanamn på valsedeln i kommunvale­t.

V vill skjuta till mer pengar

Kollegorna i den rödgrönros­a majoritete­n, Vänsterpar­tiet, vill däremot lägga ännu mer pengar på förskolorn­a.

” Vi tycker i grund och botten att rätten till heltid i förskolan är bra men för att den ska vara kvar tycker vi förskolorn­a behöver mer pengar till ökad bemanning och mindre barngruppe­r”, skriver Siri Jonsson, pressekret­erare på Vänsterpar­tiet i ett mejl.

Jag har talat med så många förskollär­are som är helt ursinniga.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRSKOLA. Beslutet att låta barn till föräldrale­diga vara heltid i förskolan är lika hårt försvarat av S som det kritiserat­s av allianspar­tierna.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRSKOLA. Beslutet att låta barn till föräldrale­diga vara heltid i förskolan är lika hårt försvarat av S som det kritiserat­s av allianspar­tierna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden