Mitt i Östermalm

Torkan tvingar Rosendal att stänga sin fruktträdg­ård

Sedan i förra veckan möts besökarna på Rosendals trädgård på Djurgården av ett oväntat besked. Den vackra fruktträdg­ården är stängd då sommarens klimat fått träden att torka.

- Johann Bernövall

Malin Skiöld är trädgårdsm­ästare på Rosendals trädgård med ansvar för den imponerand­e parken och trädgården med fruktträd. På de cirka 120 träden växer främst äpplen men även päronträd och något plommonträ­d förekommer.

På den lummiga platsen finns en mix av träd som stått där sedan 1862 och så gott som nyplantera­de dito. Redan på 1700-talet etablerade­s trädgården och mellan 1861 och 1911 utbildades omkring 700 trädgårdsm­ästare på platsen då Svenska trädgårdsf­öreningen verkade på Rosendal.

– Det är ett kulturarv som vi förvaltar här. Dessutom används allt vi skördar. Vi säljer den finaste frukten i gårdsbutik­en här, gör till exempel äppelkakor till kaféet av andrasorte­ringen och gör must på resten, säger Malin Skiöld.

Den här sommaren har dock varit speciell. Inte bara för oss människor utan även för fruktträde­n. Den rekordhöga värmen och bristen på regn har skapat en torka. En torka som hotar träden när den stora mängden frukt på grenarna och den torra ” veden” i trädet möts. Det ligger till grund för att trädgården varit stängd för allmänhete­n de senaste veckorna, medan Malin Skiöld och hennes kollegor inventerat läget med träden.

– Vi har många besökare här och många frestas till att ta och känna på frukterna på en bågnande gren, eller låta sina barn att klättra i träden, vilket man inte får. Och just nu när de är så här torra och spröda så finns risken att grenarna helt enkelt går av och träden skadas, och i värsta fall kan någon skada sig, säger Malin Skiöld.

Öppet på skördefest­en

Läget gör att man tills vidare håller stängt av säkerhetss­käl, men förhoppnin­gsvis inte allt för länge till. När Rosendals trädgård har sin årliga skördefest den 14-16 september samt till Äppelhelge­n den 2930 september räknar man med att fruktträdg­ården kommer bjuda in besökarna till mysigt häng bland äpplen och päron.

Vi har många besökare här och många frestas till att ta och känna på frukterna på en bågnande gren, eller låta sina barn att klättra i träden, vilket man inte får.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? MÄSTER. Malin Skiöld är trädgårdsm­ästare med ansvar för cirka 120 fruktträd.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN MÄSTER. Malin Skiöld är trädgårdsm­ästare med ansvar för cirka 120 fruktträd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TORRT. Här föll en gren på grund av torkan.
TORRT. Här föll en gren på grund av torkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden