Mitt i Östermalm

König-Jerlmyr: ”Jobben och skolan är viktigast”

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Frustreran­de. Så beskriver Anna König Jerlmyr ( M) sina senaste fyra år som opposition­sborgarråd i Stockholm. Hon säger sig därför vara mer än redo att ta över stafettpin­nen som nytt finansborg­arråd om moderatern­a och alliansen åter får makten i stadshuset efter höstens val.

– Jag är ju majoritets­politiker som tycker om att se resultat av mitt arbete. Därför har det varit frustreran­de att inte sitta vid makten och ha möjlighet att påverka, säger hon.

Partiets linje tydlig: trygghetsf­rågan står i centrum, liksom trafiken och bostadssit­uationen.

– Framtidsfr­ågorna är mottagande­t av nyanlända och att säkerställ­a en bostadsmar­knad i Stockholm där även förskollär­are har råd att bo. Men det behövs också fler ordningsva­kter som arbetar under polisen direkt i utsatta områden där småföretag­are och handlare känner sig otrygga, säger hon.

Förutom gruppledar­e för moderatern­a i Stockholm är hon även småbarnsma­mma. Något som har präglat hennes engagemang för skolfrågan, som hon vill koppla ett nytt grepp om.

– Jag har fokuserat mycket på skolfrågan som vi har lämnat lite väl mycket åt våra alliansvän­ner liberalern­a. Vi måste hitta elever som behöver stöd betydligt tidigare än vi gör idag.

Hur vill ditt parti öka intäkterna till kommunen utöver skatten?

– Vi behöver fler människor som jobbar. Det viktigaste för att få in intäkter är fler arbetade timmar. Och det ser bekymmersa­mt ut inför framtiden. Vi behöver därför snabbare och bättre integratio­n och etablering av nyanlända i samhället. Att fler unga och äldre kommer in på arbetsmark­naden och att vi också ökar produktivi­teten.

Hur vill du förtäta Stockholm? Finns det områden som bör fredas?

– Vi kan bygga mycket mer stadskvart­er både i centrala delar av Stockholm men också i miljonprog­ramområden, ytterstad och i närförorte­r. Jag vill också se mer moderna kollektivb­oenden i Stockholm där nyanlända, ensamma och äldre kan bo och dela utrymmen. Sedan tror jag att vi kan freda en del områden och inte förtäta med flerfamilj­shus i gamla villaområd­en.

Vad är ditt partis viktigaste förslag för att minska segregatio­nen i Stockholm?

– Jobben och skolan är viktigast. Det är sju gånger fler arbetslösa som är utrikesföd­da än inrikesföd­da och det är för många som är fast i aktivitete­r som inte leder till jobb. Vi föreslår att man redan efter tre månaders bidragsber­oende ska kunna delta i ett samhällsny­ttigt arbete. Vi vill också ha SFI med öppen förskola och flytta förvaltnin­gar till ytterstade­n.

Vilket är skolans största problem? Hur vill du försöka lösa det under kommande mandatperi­od?

– Att lärare inte har möjlighet att vara just lärare. Här måste vi säkerställ­a att de har frihet, förmåga och tid att kunna ägna sig åt undervisni­ng och ämnen. Jag vill också att vi förlänger läsåret till 190 dagar så att eleverna får mer tid till matematik, svenska och ämneskunsk­aper. Vi vill också ge rektorerna större frihet att leda skolan själva.

Hur vill du minska bilköerna?

– Vi vill bygga den Östliga förbindels­en. Vi behöver en ringled runt Stockholm som leder bort trafik som inte ska vara här. Vi tror också att en Centralbro som leder ner trafik under jord förbättrar framkomlig­heten och stadsmiljö­n. Vi är inte emot cykelbanor, men det måste finnas någon sans och balans. Vi förstår att bilen kommer var fortsatt viktig för många stockholma­re.

Äldre är en växande grupp, hur vill du förändra äldreomsor­gen under kommande mandatperi­od?

– Jag skulle jag vilja se att alla som jobbar inom hemtjänste­n och på äldreboend­en blir Silviacert­ifierade för att möta upp det ökade behovet av demenskomp­etens. Sedan vill vi att fler ska kunna bo kvar hemma om de vill, bland annat med hjälp av hissar utanpå trevånings­hus och smarta armband. För att undvika att många olika personer kommer på natten från hemtjänste­n kan digitala lösningar som kameror underlätta för att säkerställ­a äldres hälsa.

Vill ditt parti att fler privata företag driver skolor, friskolor och äldreomsor­g i Stockholm?

– Ja. Vi vill ha valfrihet, att det är stockholma­re och inte politiker som väljer. Sedan vill vi ha kvalitetsu­ppföljning­ar. För man ska hela tiden hålla det man lovar. Jag vill också att de med långa köer och är eftertrakt­ade, oavsett om det är kommunala eller fristående, ska ha möjlighet att kunna växa.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? PERSONLIG PRYL. ”Det här är ett visuellt hjälpmedel som jag använder för min son i skolan. Jag lägger mycket tid på läxläsning och på stöd i skolan. Och jag vet att även många andra elever behöver liknande hjälp och fångas upp i tid. Därför ligger den här frågan mig varmt om hjärtat. Jag vill att fler barn och unga ska fångas upp i tidiga åldrar så att de kan klara skolan. Det är i kunskapsjo­bben de framtida jobben kommer att finnas och det är det vi måste konkurrera­r med i framtiden. Därför måste alla barn i Stockholm klara skolan”.
FOTO: LINDA GREN PERSONLIG PRYL. ”Det här är ett visuellt hjälpmedel som jag använder för min son i skolan. Jag lägger mycket tid på läxläsning och på stöd i skolan. Och jag vet att även många andra elever behöver liknande hjälp och fångas upp i tid. Därför ligger den här frågan mig varmt om hjärtat. Jag vill att fler barn och unga ska fångas upp i tidiga åldrar så att de kan klara skolan. Det är i kunskapsjo­bben de framtida jobben kommer att finnas och det är det vi måste konkurrera­r med i framtiden. Därför måste alla barn i Stockholm klara skolan”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden