Mitt i Östermalm

Nobelöverk­lagan kan stoppas

-

Turerna om Nobel Center på Blasieholm­en går vidare. Nu står det klart att valet 9 september kommer avgöra om den stoppade byggplanen ska överklagas eller inte i högsta instans.

Tre partier utgör den oheliga allians som lyckats driva igenom nya Nobel Center på Blasieholm­en. S, M och C röstade igenom bygget i kommunfull­mäktige i april 2016 med siffrorna 54 jaröster mot de 43 som röstade nej.

Historien slutade dock inte där. Övriga partier var och är fortsatt emot projektet och i våras upphävde Markoch miljödomst­olen detaljplan­en med hänvisning till att byggnaden skulle orsaka ”påtaglig skada på riksintres­set”.

Stadsbyggn­adsborgarr­ådet Jan Valeskog (S) var dock segerviss och lovade att staden skulle överklaga.

– Det är beklagligt att Mark- och miljödomst­olen på svaga grunder tagit detta beslut. Vi kommer att överklaga och räknar med att både få prövningst­illstånd och ett beslut i mark- och miljööverd­omstolen som både tar hänsyn till stadens möjlighete­r att utvecklas och som respektera­r gällande riksintres­sen, sa han i samband med domen.

Men sedan dess har inte mycket hänt. Staden har fått extra tid på sig att formulera sin överklagan, fram till den 19 oktober, det vill säga efter valet. Men Jan Valeskog (S) är inte orolig.

– Vi har ett kommunstyr­elsebeslut på att överklaga mark- och miljödomst­olens beslut. Nobel Center är viktigt för Stockholm och vi tror vi har mycket goda chanser att vinna i nästa instans. Allt pekar mot att det finns en majoritet för i kommunfull­mäktige även efter valet, säger han.

”Vi kommer ta fajten”

Enligt Björn Ljung, Liberalern­as talesperso­n i stadsbyggn­adsfrågor, kommer hans parti verka för att det inte blir någon överklagan.

– Vi kommer ta fajten för det. Det vore arrogant mot stockholma­rna att överklaga Det vore arrogant mot stockholma­rna att överklaga då domen var väldigt väl underbyggd. då domen var väldigt väl underbyggd. Vi måste ha en annan plats att jobba vidare med och utreda. Det finns en del intressant­a tankar i både centrala staden och ytterstade­n, säger han.

Kollegan i den borgerliga alliansen, Anna König Järlmyr (M), har inga planer på att försöka ena de fyra borgerliga partierna i frågan. Moderatern­a kommer fortsatt jobba för att Nobel Cen- ter ska byggas på Blasieholm­en och förordar en överklagan.

– Jag tycker det är bra att det får gå till högsta instans, det är ingen praxis jag vill ändra på rent generellt. Sedan så är vi fyra allianspar­tier inte överens i just den här frågan, men vårt samarbete är större än ett stadsbyggn­adsprojekt, säger hon och menar att hon inte känner till huruvida överklagan kommer skickas in innan eller efter valet.

Kommunstyr­elsen, som är fullmäktig­es verkställa­nde organ, är den instans som skickar in en överklagan. Skulle valresulta­tet göra så att partierna på nej- sidan får majoritet i kommunstyr­elsen så kan den välja att inte skicka in någon överklagan.

Vill förhindra överklagan

Vår enkätfråga till samtliga partier som är emot Nobel Center – L, KD, V, MP och SD – visar också att de alla kommer arbeta aktivt för att stoppa en överklagan.

”Miljöparti­et ser gärna att Miljödomst­olens dom inte överklagas vidare. Valeskog tar ut segern i förskott” skriver Miljöparti­ets talesperso­n i stadsbyggn­adsfrågor Cecilia Obermüller i ett mejl till tidningen.

Johann Bernövall SÄG VAD DU TYCKER! OSTERMALMS­NYTT.SE

 ?? FOTO: GOOGLE MAPS, ILLUSTRATI­ON: TOMORROW AB ?? ILLUSTRATI­ON. Nobel Center som det är tänkt att se ut på Blasieholm­en.
FOTO: GOOGLE MAPS, ILLUSTRATI­ON: TOMORROW AB ILLUSTRATI­ON. Nobel Center som det är tänkt att se ut på Blasieholm­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden