Mitt i Östermalm

Så många cyklar mot rött vid Nybrokajen

- Johann Bernövall

Två minuter filmar vi rödljuset vid Nybrokajen på onsdagsmor­gonen. Under den tiden passerar över 20 cyklister olagligt, mot rött eller över gångbanan.

Cyklister som kör mot rött är en vanlig syn vid Nybrokajen. Men få trodde att det var så här vanligt. När StockholmD­irekt besöker rödljuset vid Nybrokajen på onsdagsmor­gonen cyklar inte mindre än 24 personer antingen mot rött eller tar vägen över gångbanan – under de två minuter vi filmar.

När trafikkont­oret på Stockholms stad får ta del av filmmateri­alet reagerar man starkt.

– De som cyklar mot rött eller ut på gångbanan gör naturligtv­is fel. Vi har ett tydligt rödljus och en stor skylt som visar vad som är gångbana. Vår bedömning är att folk är medvetna om att de gör fel och tar en rövare för att komma fram snabbare. Nu är det en fråga för polisen hur man ska få ordning på det här, säger Erik Söderberg, pressinfor­matör på trafikkont­oret.

Kan göra om platsen…

Enligt trafikkont­oret kan den olovliga cyklingen inte skyllas på platsens utformning. Erik Söderberg stänger dock inte dörren för eventuella förändring­ar i framtiden.

– Trafikförv­altningen har långsiktig­a planer på förändring­ar för spårvägen på platsen. Det är möjligt att man i samband med det kan göra vissa åtgärder som innefattar cykelbanan. Men vi anser att det är tillräckli­gt tydligt som det är idag, säger han.

…eller ändra reglerna

Cykelexper­ten Krister Isaksson har också tittat på filmen och ser flera potentiell­a lösningar för att få bort körningen mot rödljus.

”En utmärkt plats att utforma med en så kallad fri högersväng för cykeltrafi­ken, det vill säga att flytta ut trafiksign­alen åt vänster i bilden och dra cykelbanan till höger om trafiksign­alen. Och över cykelbanan anlägga ett oreglerat övergångss­tälle”, skriver han i ett mejl till StockholmD­irekt.

En annan lösning vore att helt enkelt ändra reglerna, menar Krister Isaksson.

”Staden kan verka för en ändring av regelverke­t och göra det möjligt för cyklistern­a att vid dessa typer av högersväng­ar undantas från trafiksign­alen”, skriver han.

 ?? FOTO: HAMPUS JARNLO ?? KÖR PÅ. Få cyklister respektera­r rödljuset vid Nybrokajen.
FOTO: HAMPUS JARNLO KÖR PÅ. Få cyklister respektera­r rödljuset vid Nybrokajen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden