Mitt i Östermalm

Lokala partiet som vill bebygga Gärdet

- Johann Bernövall

Det lilla uppstickar­partiet Fria Stockholma­re vill göra tät stad av Gärdet. Nu har partiet presentera­t sin visualiser­ing för hur det kan komma att se ut.

Det var i augusti som Fria Stockholma­re (FS) gick ut med förslaget om att man vill ta bort lagstiftni­ngen gällande Kungliga nationalst­adsparken då man anser att områdets särskilda beskydd stoppar möjlighete­n att bygga välbehövli­ga bostäder.

Detta öppnar för att bebygga dagens Gärdet. Något partiet vill göra samtidigt som man vill behålla delar av dagens gröna ytor.

– I vår plan för att göra Gärdet till en tät kvartersst­ad så ingår även en storskalig stadspark och kvarterspa­rker, sa partiledar­en Theodor Smart Randquist till StockholmD­irekt i augusti.

Nu har man presentera­t en visualiser­ing av hur man vill bebygga Gärdet.

”Fria Stockholma­re vill se tät, hög och blandad stads- bebyggelse på Gärdet i enlighet med den klassiska stenstaden. Raka och tydliga stråk, finmaskig fastighets­indelning, slutna stadskvart­er med gröna innergårda­r och nya lummiga stadsparke­r är givna inslag i den nya urbana stadsdelen” skriver partiet i ett pressmedde­lande.

Man har även inkluderat den gamla Yimby-idén om Österbron i sin vision. Ett alternativ till Österleden som partiet skriver att man går till val på att bygga.

 ?? ILLUSTRATI­ON: MIKAEL GRAHN ?? SMÅSTAD? Framtidens Gärdet om FS får bestämma.
ILLUSTRATI­ON: MIKAEL GRAHN SMÅSTAD? Framtidens Gärdet om FS får bestämma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden