Mitt i Östermalm

Nu slutar jag att cykla mot rött ljus

-

GJag har precis smygrullat förbi rödljuset när den medelålder­ns mannen i träningsou­tfit och tävlingscy­kel skriker orden efter mig. Vi befinner oss på Hornsgatan­s högsta punkt mellan Hornstull och Zinken och han har stannat för rött – jag har inte gjort det. En snabb blick över axeln för att säkra att ingen polis ser mig – och vips är jag förbi. Men det där orden sjunker in i mig. Varför så bråttom? Är det så konstigt att cyklister får så mycket skit när vi beter oss på det sättet? Jag skulle aldrig få för mig att göra samma sak om jag satt bakom en ratt. Hyckleri och ögontjäner­i. Jag skäms faktiskt.

Några dagar senare när jag passerar Slussen är polisen där och bötfäller rödljuscyk­lare. Vi skriver en nyhet och trots ett deppigt facit – 20 bötfällda cyklister på 25 minuter (!) – reagerar ändå flera cyklister på vår artikel genom att börja peka finger – åt bilister.

Men de då! De kör och stannar minsann i cykelbanor hela tiden. Fokusera på dem i stället, polisen!

Så vi gör en uppföljnin­g där polisen får svara på kritiken som de menar är skev eftersom ”90 procent av trafikpoli­sens arbete fokuserar på motortrafi­kfordon”. Uppföljnin­gsartikeln får rubriken ”Cyklister rasar mot polisinsat­s vid Slussen”.

Då tar det hus i helvete, med reaktioner som: Tack för den vinkeln StockholmD­irekt, ni spädde just på cyklisthat­et ytterligar­e! Trots att vi bara lyft den kritik flera cyklister själva tryckt på efter vår första artikel. Det är inte lätt att göra rätt.

Eller förresten, det är det visst det! Sluta cykla mot rött, stanna för fotgängare vid övergångss­tällen, visa hänsyn och låt bli att cykla på trottoarer.

Jag vet att majoritete­n av alla cyklister i Stockholm redan gör det. Men sent ska vi syndare vakna, så gör som jag och anslut till de laglydigas sida redan i dag. Jag lovar, det är värt det.

 ??  ?? Redaktions­chef och stf ansvarig utgivare: Hampus Jarnlo 0736-00 69 06 hampus.jarnlo @direktpres­s.se Tf vd: Patrik Vincent Annonsförs­äljning: Företag: 08-545 870 70 Privat: 08-545 870 70 Distributi­on: SDR
Redaktions­chef och stf ansvarig utgivare: Hampus Jarnlo 0736-00 69 06 hampus.jarnlo @direktpres­s.se Tf vd: Patrik Vincent Annonsförs­äljning: Företag: 08-545 870 70 Privat: 08-545 870 70 Distributi­on: SDR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden