Mitt i Östermalm

1 600 P-PLATSER.

-

Det är i Fortums gamla naftalager under Hjorthagen som Stockholm parkering, stadens kommunala p-bolag, ska bygga ett nytt jättegarag­e. Från början gällde det 1 200 platser, men behovet i området har vuxit och nu planeras det för hela 1 600 platser.

I veckan fattade Stockholms Stadshus AB ta beslut om investerin­gen på cirka 680 miljoner kronor, dryga 400 000 kronor per p-plats, och nu återstår bara ett beslut i kommunfull­mäktige.

Byggherrar­na delbetalar

En del av kakan ska byggherrar­na i området stå för genom så kallade parkerings­köp, är tanken. Trots det är kalkylen att garaget kommer gå minus hela 22,8 miljoner kronor det första året, men det förbättras sedan med cirka 5 miljoner kronor per år och är, enligt Stockholm parkering en lönsam långsiktig investerin­g.

– Det blir vårt absolut största garage och vår största investerin­g i kronor och ören. Här är det en fördel att vi samarbetar med byggherrar­na som kommer nyttja det här garaget istället för att bygga egna, säger Christian Rockberger, vd för Stockholm parkering.

Ladda elbilar

I garaget ska även 20 procent av platserna klara av att ladda elbilar och det ska även finnas möjlighet till cykelparke­ring och platser för bilpooler. Hur många det rör sig om är

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden