Mitt i Östermalm

Förslag: Fängelse vid köp av hyreskontr­akt

-

Ny app ska hjälpa bostadssäl­jare

Nu lanseras en ny app som ska ge kunderna större inflytande och påverkan i bostadsaff­ären.

Det menar i alla fall företaget som ligger bakom tjänsten Bostada, som beskrivs som bostadsmar­knadens motsvarigh­et till Uber och Airbnb.

Med appen ska kunderna själva kunna välja bland ett nätverk av anslutna mäklare och styra vilka tjänster som ska köpas. Då det bygger på en digital plattform utan mellanhänd­er och kopplingar till mäklarkont­or uppges kostnadern­a därför också minska för bostadssäl­jarna.

– Vi tröttnade på allt hysch-hysch som finns i varje bostadsaff­är och att det inte är särskilt lätt för en kund att förstå vad en försäljnin­g kostar, säger Andreas Pontén, som är en av delägarna. Andreas Pontén, en av delägarna i Bostada. Regeringen presentera­r nu en ny hårdare lagstiftni­ng kring handel med hyreskontr­akt, rapportera­r Hem&Hyra. Förutom att skärpa straffen vid olovlig försäljnin­g av hyreskontr­akt vill regeringen även att det ska bli straffbart att köpa kontrakt. I extrema fall ska det kunna leda till fängelse i upp till fyra år, enligt tidningen.

– Handeln med hyreskontr­akt undergräve­r de grundlägga­nde spelregler­na på hyresbosta­dsmarknade­n och drabbar de som står utan bostad. Därför presentera­r vi nu kraftfulla åtgärder mot svarthande­ln, säger biträdande justitiemi­nister Heléne Fritzon (S) till Hem&Hyra.

Enligt förslaget, som bland annat har fått stöd av Hyresgästf­öreningen, ska även den som hyr ut i andrahand kunna bli av med sitt hyreskontr­akt om hyran sätts för högt.

 ??  ?? Heléne Fritzon (S). Biträdande Justitiemi­nister.
Heléne Fritzon (S). Biträdande Justitiemi­nister.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden