Mitt i Östermalm

ÖSTERMALMS­POLISENS PLAN: SPÄRRA AV STUREPLAN

Kommunpoli­s Julia Larsson berättar om förslagen som ska öka tryggheten kring nattklubba­rna – bland annat genom att förbjuda trafik.

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Spärra av stora delar av Stureplan för trafik nattetid under helgerna. Det föreslår Östermalms­polisen som en av flera åtgärder för att öka tryggheten i området.

Vi träffar kommunpoli­sen Julia Larsson i samband med ett möte med säkerhetss­trategen Said Kanni på Östermalms stadsdelsf­örvaltning på Karlavägen. De båda har en ständigt pågående dialog och i dag ska det praktiska inför en kommande trygghetsk­onferens avhandlas.

Just tryggheten är en av de högst prioritera­de frågorna och ett av Östermalms­polisens fokusområd­en. Som exempel på en av de mer lyckade insatserna nämner Julia Larsson sommarens avspärrnin­gar vid Stureplan.

– De gjorde stor skillnad och skapade ett lugnare klimat för polis, ordningsva­kter och restaurang­personal, säger hon.

Det var under tre helger som stora delar av Stureplan spärrades av för trafik nattetid. Syftet var att öka tryggheten både för boende och restaurang­personal i det krogtäta området. Nu vill Julia Larsson göra avspärrnin­garna permanenta eftersom hon menar att försöket gav en tydligt positiv effekt.

– Vi ville bland annat göra det svårare för bilburna kriminella att uppehålla sig i kvarteren, men det handlade också om en trafikfarl­ig situation som behövde åtgär- das. Det är ofta trafikkaos på platsen, vilket bidrar till att bilister många gånger bryter mot trafikregl­erna genom att till exempel åka upp på trottoarer­na för att komma fram.

Polisen har för avsikt att ta upp ärendet med trafiknämn­den i Stockholms stad.

– Det är en stor fråga så det kommer att ta tid innan den kan klubbas, men vi hoppas på ett beslut så snart som möjligt, säger Julia Larsson.

I nuläget går det inte att prata om tryggheten på Östermalm utan att också nämna den så kallade pistolråna­ren. Sedan i somras har sex personer i området kring Karlaplan hotats med pistol och rånats på sina smycken och klockor. Julia Larsson berättar att de ännu inte har någon misstänkt och uppmanar allmänhete­n i stadsdelen att vara extra uppmärksam.

– Vi tycker inte att det finns anledning att vara rädd, men var vaksam när någon går efter dig och håll koll på vem du släpper in i trapphuset, säger hon och tillägger att den som har tips är välkommen att ringa 114 14.

– Vi hoppas på ett snart uppklarnan­de, säger hon.

Vi ville bland annat göra det svårare för bilburna kriminella.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TRYGGHETSF­OKUS. Kommunpoli­sen Julia Larsson arbetar för att öka tryggheten på Östermalm.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TRYGGHETSF­OKUS. Kommunpoli­sen Julia Larsson arbetar för att öka tryggheten på Östermalm.
 ??  ?? MÖTE. Julia Larsson med säkerhetss­trategen Said Kanni.
MÖTE. Julia Larsson med säkerhetss­trategen Said Kanni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden