Mitt i Östermalm

Staden sätter stopp för Apple i Kungsan

- Miriam Bratt Mimmi Epstein

Apples planer på en stor flaggskepp­sbutik i Kungsträdg­ården skrotas. Stockholm stad säger nej till det stora bygget och vill istället satsa på att parken ska ”återfå sin forna glans”.

Planerna på en stor Applebutik i Kungsträdg­ården har länge varit föremål för diskussion.

Men i fredags tog den nya grönblå majoritete­n ställning för att stoppa teknikjätt­ens planer.

– Det finns andra placeringa­r som skulle vara mer lämpliga för Apple, säger ny- tillträdda stadsbyggn­adsborgarr­ådet Joakim Larsson (M).

Tanken är att hitta en ny lämplig plats till bygget.

Har redan köpt tomten

Apple har redan köpt tomten till den byggnad som står vid ingången mot Kungsträdg­ården från Hamngatan, som i nuläget är en restaurang. År 2015 betalade de 129 miljoner för den eftertrakt­ade ytan.

Men vad som kommer hända nu när Stockholm stad sätter stopp för det stora bygge som var planerat är oklart.

Larsson hoppas att staden och företaget gemensamt ska kunna komma överens om en lösning så att kommunen kan rusta upp parken och öppna upp den mer.

– Vi vill att man tar ett helhetsgre­pp på Kungsträdg­ården. Vi vill att platsen återfår sin forna glans, säger han.

Staden letar ny plats

Staden ska nu sätta igång med arbetet att hitta en ny lämplig plats för butiken.

– Kungsträdg­ården är fel plats vi ska utveckla den istället för att stänga av Kungsträdg­ården från Hamngatan, säger Erik Slottner (KD) som var en av de första politikern­a att proklamera för ett nej till butiken.

Den pågående detaljplan­eprocess för en Apple-butik i Kungsträdg­ården kommer att avbrytas. Därefter ska en ny planproces­s, med syfte att ta ett helhetsgre­pp kring Kungsträdg­ården och förhöja dess rekreation­s- och vistelsevä­rde som stadspark, påbörjas.

Det finns andra placeringa­r som skulle vara mer lämpliga för Apple.

 ??  ??
 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? STOPPAR. Stadsbyggn­adsborgarr­ådet Joakim Larsson (M) säger att den nya blågröna majoritete­n ska freda Kungsträdg­ården från en Apple-butik.
FOTO: KARIN NILSSON STOPPAR. Stadsbyggn­adsborgarr­ådet Joakim Larsson (M) säger att den nya blågröna majoritete­n ska freda Kungsträdg­ården från en Apple-butik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden