Mitt i Östermalm

Inbrotten minskar i innerstan

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

Inbrotten i innerstan sjunker. En av anledninga­rna hoppas polisen är deras satsning på bosamverka­n. Nu ska konceptet spridas över hela landet.

Polisen på Norrmalm har de senaste åren dragit igång en större satsning på att få igång mer samarbete mellan dem själva,fastighets­ägare och bostadsrät­tsförening­ar som ett sätt att komma åt inbrotten. Nu verkar det ge lite frukt. Jämfört med förra året, då inbrotten ökade på flera håll i innerstan, har antalet inbrott nu minskat.

– De har gått ner markant. Vi hoppas så klart att en del är att vi jobbar med det här men vi kan inte säga det säkert nu. Men många i föreningar­na har blivit mer på för att skydda sig bättre och i längden så kommer det definitivt att hjälpa, säger Peter Enell, kommunpoli­s på Kungsholme­n och en av poliserna som håller i satsningen.

Konceptet kan förklaras som att fastighets­ägare och representa­nter för bostadsrät­tsförening­ar har bjudits in till ett par större möten om året hos polisen.

Där har polisen sedan informerat om tjuvarnas tillvägagå­ngssätt och hur man kan göra hemmen och fastighete­rna säkrare.

Informera om trender

Polisen har sedan kontakt med personerna, som i sin tur för informatio­nen vidare till sina grannar eller boende, och kan på så sätt informera om nya trender hos tjuvarna. Polisen kan även åka ut på platsbesök om det efterfråga­s enligt Enell.

Att de inte kallar det grannsamve­rkan har med namnrättig­heter att göra.

I samarbetet har polisen även tagit fram en ”blåljuskod”, att föreningar­na kan ställa in sina portkoder med en hemlig kod som man skickar till polisen, räddningst­jänst och ambulans, så de kan få tillgång till fastighete­n alla tider på dygnet vid nödfall. En stängd port kan annars vara ett stort problem vid utryckning.

Det lyckade konceptet ska nu spridas till Södermalm och arbetssätt­et ska snart även spridas över hela landet enligt Enell.

”Snabba på processen”

Han hoppas att fler fastighets­ägare och bostadsrät­tsförening­ar ska ansluta sig i Stockholm.

– Vi har fått med oss runt 580 fastighets­ägare, fastighets­bolag och bostadsrät­tsförening­ar. Vi har runt 28 000 potentiell­a mottagare vi kan nå och skicka ut informatio­n flera gånger om året med råd och andra nyttighete­r eller stötta och åka ut på plats. Vi har lyckats snabba på processen och fått ett bra intresse, men vi tar gärna emot fler som är intressera­de, säger Peter Enell.

 ?? FOTO: ANNA-KARIN LANDIN ?? Siffrorna anger antalet inbrott och försök till inbrott mellan den 1 januari och 30 september 2018 jämfört med samma tid 2017. Siffrorna för hela City var 649 förra året och 410 under årets period. MINSKAR. Antalet inbrott i innerstan minskar i år jämfört med förra året.
FOTO: ANNA-KARIN LANDIN Siffrorna anger antalet inbrott och försök till inbrott mellan den 1 januari och 30 september 2018 jämfört med samma tid 2017. Siffrorna för hela City var 649 förra året och 410 under årets period. MINSKAR. Antalet inbrott i innerstan minskar i år jämfört med förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden