Mitt i Östermalm

Här rivs klassiska 50-talskaféet

- Mimmi Epstein

Hela Valands interiör är nu utriven. Vi har bild inifrån det anrika kaféet i Vasastan.

Vår bild inifrån det klassiska 50-talskaféet Valands i Vasastan visar det många befarat skulle hända efter att fiket såldes för en tid sedan. Hela interiören är utriven och stora delar av inredninge­n har nu sålts.

Per Faxneld, andra generation­ens stamkund på kaféet och mannen bakom Facebookgr­uppen Valands vänner, har köpt nästan rubbet.

– Ja, först köpte jag allt löst själv; möbler, tavlor, lampor, porslin, brickor och så vidare. Sedan gick vi ihop några stammisar och köpte även väggpanel, diskar och skåp. Ett par stolar hann försvinna iväg innan jag fått nys om att grejerna hamnat på Blocket. Men annars är allt under ett paraply, säger Per Faxneld.

Han berättar att det mesta nu är på väg till ett lager.

– Nu är planen att försöka hitta en ny lokal att starta Valand på nytt i. Om någon fastighets­ägare har något lämpligt att ställa till förfogande så får denne gärna höra av sig. Vi diskuterar bland annat med Taif från Ritorno om att driva kaféet, säger Per Faxneld.

Han kommer att sakna det anrika stället mycket.

– Jag har suttit på Valand och skrivit flera av mina böcker och hade också min disputatio­nsmiddag där. Jag var inne och fikade minst en gång i veckan i alla år. Mina barn var också ofta med. Så stället är väldigt speciellt för mig, säger Per Faxneld.

Andreas Åström är son till Magdalena och Stellan Åström som startade Valand 1954. Han vill framföra att han tycker att det är mycket tråkigt att kaféet nu försvinner.

”Min fru Leila drev Valand under fyra år och det var fantastisk­t kul. Framförall­t var relationen till de många fina stamkunder­na mycket stimuleran­de. Men vi har andra jobb och intressen och kunde inte längre prioritera så mycket engagemang för Valand (...) Även om jag av personliga och nostalgisk­a skäl tycker att det är synd att Valand försvinner har jag inte några synpunkter på vår köpares beslut att sälja eller den nya ägarens planer. Livet måste gå vidare”, skriver han i ett mejl till Vi i Vasastan.

 ??  ??
 ??  ?? Fredagen den 12 oktober hade stora delar av interiören på Valand rivits. Stamkunden Per Faxneld har köpt möbler och andra delar av inredninge­n.
Fredagen den 12 oktober hade stora delar av interiören på Valand rivits. Stamkunden Per Faxneld har köpt möbler och andra delar av inredninge­n.
 ??  ?? RIVNING PÅGÅR.
RIVNING PÅGÅR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden