Mitt i Östermalm

Graffitivä­ggarna blir kvar– trots vallöftet

- Sophie Stigfur 073-600 69 09 sophie.stigfur@direktpres­s.se Christoffe­r Röstlund Jonsson Michael Toll

Ett av Alliansens tydligaste vallöften var att de lagliga graffitivä­ggarna i stan skulle rivas vid en valseger. Men så blir det inte.

Under den förra mandatperi­oden inledde den rödgrönros­a majoritete­n sitt styre med att slopa nolltolera­nsen mot graffiti som infördes under alliansens flagg. Under de senaste fyra åren har flera lagliga väggar för graffiti rests, flera på Södermalm samt i Farsta och Spånga.

Ett av M, KD och L:s stora vallöften har varit att riva väggarna vid ett maktskifte, bland annat med hänvisning till ökad nedskräpni­ng och illegalt klotter kring väggarna. Centerpart­iet har varit emot en rivning, men skriver i Alliansens gemensamma valmanifes­t under på en noll- tolerans mot klotter och nedskräpni­ng.

Maktskifte­t är nu ett faktum. Men väggarna – de blir kvar. Det meddelar Karin Ernlund, gruppledar­e för C, som är de som kommer att ansvara för kultur- och stadsmiljö­frågor.

”Reser inga nya väggar”

– Vi har gjort en överenskom­melse om att de väggar som finns inte kommer att rivas, samtidigt som vi kommer att skärpa och satsa mer på arbetet mot nedskräpni­ng och även utöka klottersan­e- ringen. Vi kommer dock inte resa några nya väggar i kommunal regi.

Att många som röstat på Allianspar­tierna väntat sig att väggarna rivs vid en seger, kommentera­r Anna König Jerlmyr, finansborg­arråd för Moderatern­a som är det parti som drivit den hårdaste linjen mot väggarna, såhär:

– Jag tror att väljare är medvetna om det svåra politiska läget. Vår linje har varit att avveckla medan andra i vår nya koalition velat utveckla väggarna. Det här är en kompromiss, det handlar om att ge och ta.

Anna König Jerlmyr (M) har tidigare sagt att när det kommer till klottersan­ering satsar hon hellre på barns möjlighet till idrott än vuxna män som vill klottra. En bedömning hon fortfarand­e står fast vid.

– Men för oss har det varit viktigt att om väggarna är kvar måste det också ske tillsamman­s med ökad satsning på klottersan­ering. Vi hoppas kunna hushålla med skattebeta­larnas pengar så att vi både kan göra det och stärka barns möjlighet till idrott.

Mathias Leveborn (V), Södermalms stadsdelsn­ämnd, är nöjd över beslutet.

– Jag är inte förvånad. Väggarna är en av de största succéerna som den rödgrönros­a majoritete­n har haft, de används hela tiden, uppmärksam­mas av världsmedi­a och är helt enkelt för uppskattad­e för att rivas. Det här är när politik är som bäst, att Moderatern­a har kunnat släppa prestigen och se den praktiska nyttan.

Tamim Alameddine som varit ordförande i SHIS Bostäder i Stockholm, väljer att lämna Miljöparti­et. Anledninge­n: Att Miljöparti­et i Stockholm har valt att ingå i den grönblå alliansen.

27-åringen från Välingby har arbetat inom lokalpolit­iken i många år. Bland annat har han suttit i Skarpnäcks stadsdelsn­ämnd, och jobbat som politisk sekreterar­e åt MP:s gruppledar­e, samt som borgarråds­sekreterar­e i Stadshuset.

Enligt Alameddine själv grundar sig beslutet på att han helt enkelt inte tror på den politik som nu kommer att bedrivas.

– Jag tror att det här är ett vägval som i längden kommer skada partiet och med- föra långvariga negativa konsekvens­er, säger han.

Hur känns det?

– Det har varit ett tufft och jobbigt beslut såklart. Men det är rätt beslut. Jag känner att jag inte kan stå för delar av politiken. Jag vill inte gå in på detaljer men det handlar om skillnader i värderinga­r och ideologi kring skattesänk­ningar och utförsäljn­ingar, bland annat, säger Tamim Alameddine.

Kommer du att gå med i något annat parti?

– Det vill jag i nuläget inte kommentera.

Vad har du fått för respons från dina partikamra­ter?

– Det är något som stannar mellan mig och dem.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? KVARSTÅR. De lagliga graffitivä­ggarna som skulle bort vid ett maktskifte blir kvar, meddelar Centerpart­iet i stadshuset.
FOTO: JANNIE FLODMAN KVARSTÅR. De lagliga graffitivä­ggarna som skulle bort vid ett maktskifte blir kvar, meddelar Centerpart­iet i stadshuset.
 ?? FOTO: JENS MOHR, MOSTPHOTOS ?? AVHOPP. MP-politikern Tamim Alameddine kan inte stå bakom den politik som nu bedrivs.
FOTO: JENS MOHR, MOSTPHOTOS AVHOPP. MP-politikern Tamim Alameddine kan inte stå bakom den politik som nu bedrivs.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden