Mitt i Östermalm

Mack-Gyver från Vasastan kan vinna mack-SM

- Elin Jonsson

Mack-Gyver, den veganska mackan från Vasastan, kan ta hem segern i årets Mack-SM. Mikaela Fischerstr­öm är kreatören bakom.

Finalen avgörs på Sthlm Food & Wine-mässan den 9 november och uppgiften är att kora Sveriges godaste och nyttigaste lunchmacka. En av finalister­na är Mikaela Fischerstr­öm från Haga Tårtcompan­i & Bageri i Vasastan.

– Målet med Mack-Gyvermacka­n var att skapa en kli- matsmart macka som varje svensk ska kunna göra i sitt kök. Av alla råvaror som finns på mackan så använder vi allt – inte en droppe går till svinn. Blasten på moroten som används i morotshumm­usen är det gröna på mackan. Och brödet är minst en dag gammalt för att visa att man inte behöver slänga det, säger Mikaela Fischerstr­öm.

På 45 minuter kommer hon göra 20 veganska MackGyver-mackor framför SMjuryn. De värderar mackans gastronomi och hur finalister­na på mest effektivt och ekonomiskt sätt tillverkar den.

– Jag tror faktiskt att vi har en ganska stor chans att vinna tävlingen, inte för att den egentligen är godare. Utan för att vi lagt så mycket tanke på att allt på mackan ska tas tillvara på. Vi är de enda som arbetar med just svinnfråga­n. Vi ville verkligen att det skulle vara en macka i tiden, säger Mikaela Fischerstr­öm.

Hennes kollega Oscar Målevik, en ägarna av Haga Tårtcompan­i & Bageri, är också hoppfull.

– I år kommer hon vinna! Vi är så stolta och taggade över att hon är med. Förra året kom vi på en silverplat­s. Dock vann vi ”Bästa hejarklack” då vi överröstad­e hela publiken till tävlingen, säger han.

 ?? FOTO: OSCAR MÅLEVIK ?? MACK-GYVERMACKA­N TILL SM. En kul utmaning tycker Mikaela Fischerstr­öm, från Haga Tårtcompan­i & Bageri på Torsgatan i Stockholm
FOTO: OSCAR MÅLEVIK MACK-GYVERMACKA­N TILL SM. En kul utmaning tycker Mikaela Fischerstr­öm, från Haga Tårtcompan­i & Bageri på Torsgatan i Stockholm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden