Mitt i Östermalm

Klart: Gamla dieselbila­r förbjuds på Hornsgatan

- Patrik Wirén

Hornsgatan blir den första av stadens gator som får miljözoner. Det meddelade den nya blågröna majoritete­n i Stadshuset.

Daniel Helldén ( MP) har länge förespråka­t miljözoner i Stockholms innerstad. Det innebär i korthet att dieselbila­r och fordon som inte uppfyller de satta utsläppskr­aven kommer att förbjudas att köra i vissa zoner.

Efter förra fredagens presskonfe­rens, där det nya blågröna styret i Stadshuset presentera­des, står det klart att Miljöparti­et får stöd för sina idéer även i den nya konstellat­ionen. Åtminstone när det gäller Hornsgatan där den nya majoritete­n nu tänker införa miljözoner.

– Vi kommer även att se över andra enskilda gator där luftkvalit­eten är dålig, sa Helldén under presskonfe­rensen i Stadshuset.

Moderatern­a har tidigare beskrivit miljözoner­na, som för med sig ett förbud även mot tidigare miljöklass­ade dieselbila­r, som ett hårt slag mot bilister i Stockholm. Men Anna König Jerlmyr ( M) säger sig ändå vara överens med Helldén i hans uppfattnin­g om just Hornsgatan.

– Vi håller med om att Hornsgatan är problemati­sk, även om vi och Miljöparti­et har olika syn på miljözoner. Det är någonting som måste åtgärdas. Men det är inte tal om ett omfattande dieselförb­ud i hela Stockholm, förtydliga­r hon.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HORNSGATAN. Här kommer den nya majoritete­n i Stadshuset införa miljözoner.
FOTO: MOSTPHOTOS HORNSGATAN. Här kommer den nya majoritete­n i Stadshuset införa miljözoner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden