Mitt i Östermalm

Skaffa inte barn om du inte vill vara med dem

- Elin Dunås

Skaffa inte barn om du inte vill vara med dem!

Häromdagen gick jag och en kompis en promenad i skogen när vi fick syn på två barnvagnar, som stod parkerade intill stigen. I den ena låg två små barn och i den andra låg ett. Vi såg oss omkring men ingen vuxen fanns i närheten. Så vi började hoa lite men fick inget svar. Till sist gick vi in i skogen och där, en bit in, stod två unga pappor och pratade.

De såg väldigt förvånade ut när vi sa till dem att de inte borde lämna barnen utan uppsikt – för uppsikt hade de inte från där de stod. Tänk om ett barn vaknat och blivit ledset? Eller tänk om någon med onda avsikter kidnappat det?

Dagligen ser jag föräldrar som går och håller på med sina mobiler medan barnet gungar eller sitter i barnvagnen. Ingen ögonkontak­t. Hur påverkar det barnen?

Vänner som jobbar på förskola vittnar om att föräldrarn­a ber dem att inte låta ettåringar vila – för då somnar de så sent hemma och föräldrarn­a måste ju få sin egentid. Ibland somnar barnen vid matbordet på dagis av ren utmattning. Barn lämnas också in med febernedsä­ttande fast de har feber. Och föräldrale­diga med nytt barn låter det första bar- net vara på dagis från öppning till stängning.

Personalen gör ett fantastisk­t jobb och barnen har det säkert jättebra på förskolan, men varför skaffade du barn om du inte vill vara med dem?

När mitt eget barn gick på dagis för 10-15 år sedan var den allmänna andan att man hämtade så tidigt man kunde. Nu är andan att ”jag ska minsann ha min egentid”.

Jag säger: du kommer att få egentid när barnen blir större. Då kommer du att bli bortvald för kompisar och dataspel, så passa på att njuta av barnen nu medan det går!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKIFTA FOKUS. Insändarsk­ribenten tycker att föräldrar ger för lite tid till sina barn.
FOTO: MOSTPHOTOS SKIFTA FOKUS. Insändarsk­ribenten tycker att föräldrar ger för lite tid till sina barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden